branded content
1 april 2019

Zó zorg je voor een gezonder binnenklimaat

AD

Lusteloosheid, sombere buien en aanhoudende verkoudheidsklachten. Menig Nederlander kan hierover meepraten. Wat kan helpen, is meer licht en lucht in huis. Voor een dakkapel-serre van VELUX heb je geen vergunning nodig. Bovendien is de montage in één dag, zonder hijskraan, gepiept.

Maar liefst 90 procent van de tijd bevindt de westerse mens zich tussen de steeds beter geïsoleerde muren van zijn woning, kantoor of school, zo blijkt uit onderzoek van de World Health Organization (WHO). Een vijfde van de Europeanen zit zelfs de hele dag binnen. Daarmee zijn we bijna continu beschermd tegen regen, kou, zon en hitte. Tegelijkertijd heeft de ‘Indoor Generation’, zoals dakramen-expert VELUX de moderne binnenmens omschrijft, zich onbewust een aantal nieuwe problemen op de hals gehaald.

Astma en winterdepressie

De helft van de Nederlanders heeft last van lusteloosheid, zo blijkt uit een onderzoek onder 14.000 respondenten. En naar schatting 30 procent van de wereldbevolking kampt met winterdepressie, als gevolg van te weinig zonlicht. Daarnaast heeft tweederde van de Nederlanders vaak een zere keel of loopneus als gevolg van vocht, schimmel en vervuilde lucht in huis. Zorgelijker is de kans op astma. Die is 40 procent groter bij een slecht binnenklimaat, zo luidt een van de uitkomsten van de Healthy Homes Barometer, een onderzoek naar de relatie tussen de staat van woningen en de gezondheid van hun bewoners onder 100.000 Europese huishoudens.

Een deel van de oplossing voor de problemen op het mentale vlak is om iedere dag minimaal twee uur in de buitenlucht door te brengen. Aangezien dit niet voor iedereen haalbaar is, is het belangrijk om woningen en werkplekken te verlichten met zoveel mogelijk daglicht. Verplaats desnoods de eettafel of het bureau dichter naar het raam toe. De fysieke klachten kun je te lijf gaan door het creëren van een goede ventilatie: zet simpelweg de ramen een stukje open.

Betere ventilatie, meer daglicht

Wanneer een woning niet over genoeg daglichtbronnen en ventilatiemogelijkheden beschikt, zoals vaak het geval is, is het zaak om te renoveren. Dit sluit aan bij de wensenlijst van Nederlanders met verbouwingsplannen; bovenaan staat het creëren van een betere ventilatie en grotere kansen voor het daglicht om binnen te komen, zo blijkt uit eerder genoemd onderzoek van Healthy Homes Barometer. Steeds vaker wordt daarom gekozen voor het aanpakken van de zolder, een plek waar meer ruimte, licht en frisse luchttoevoer te realiseren is door middel van een dakkapel.

Dit is een stuk gemakkelijker te realiseren dan veel mensen denken, zegt Erwin Verlinden (41) uit Weert. Hij en zijn vrouw Glory (34) hoefden geen vergunning aan te vragen voor de dakkapel-serre van VELUX die ze vorig jaar in hun zolder hebben laten monteren. Dit is te danken aan het slimme ontwerp. “Van binnen is het echt een indrukwekkend object”, zegt hij. “Maar van de buitenkant lijkt hij juist heel klein.” Ook hoefde het stel geen kosten te maken voor het huren van een kraan. “Het kon gemakkelijk en in één dag worden geplaatst.”

Betere nachtrust

Het jonge gezin haalt regelmatig de buitenwereld naar binnen door alle zes ramen van de dakkapel-serre in de ouderslaapkamer, die ook dient als ontspanningsruimte en speelplek voor de kinderen, open te zetten. De frisse lucht die daarmee binnenkomt, is niet alleen bevorderlijk voor de kwaliteit van het binnenklimaat. Het draagt ook bij aan een betere nachtrust. “Dat we alles open kunnen gooien, was vooral heel prettig tijdens de aanhoudende warmte van afgelopen zomer. We lieten het ‘s nachts afkoelen, waardoor we toch lekker konden slapen.”

Waar de zolder vroeger alleen een piepklein raampje had, baadt de ruimte nu in het zonlicht. Dit komt door het bijzondere ontwerp de dakkapel-serre, met zowel horizontaal als verticaal geplaatste dakramen, dat zorgen voor drie keer meer daglicht in een ruimte dan een traditionele dakkapel met hetzelfde glasoppervlak. Dat heeft een gunstig effect op het humeur van Erwin en Glory: “Ik merk dat het de beste keuze is geweest om het bed onder de dakkapel te plaatsen. Want je wordt wakker, doet de automatische gordijnen open en zit meteen in het licht.”

Sterren kijken

En als de zon onder is, heeft het stel nachtelijke hemel om naar te staren. “Als het helder is, zetten we rolgordijnen open en gaan we fijn sterren kijken”, zegt Glory. “Dan pakken we de iPad erbij, waarop we zo’n app hebben waarmee je ze allemaal kunt lokaliseren. Dat is heel leuk.”

Wil je meer informatie over de dakkapeloplossing van VELUX? Klik dan hier.