blog
10 oktober 2019

Zo word je een ‘inclusief’ werkgeversmerk

frank.news

Hoe bouw je een werkgeversmerk dat staat voor inclusiviteit en gendergelijkheid? Leer van het Zweedse Minecraft, waar nu een jaar een vrouw aan het roer staat die zich actief verzet tegen de traditionele genderstereotyperingen binnen het bedrijf.

“Niet alleen voor jongens, niet alleen voor meisjes, niet alleen voor kinderen, maar voor mensen van alle leeftijden, niveaus en afkomsten.” Dat is hoe Helen Chiang, sinds 2018 de directeur van Minecraft, de fanschare van het populairste computerspelletje ter wereld omschrijft. Maar echt genderneutraal is de game zeker niet, tonen de cijfers aan: uit onderzoek van het online wetenschappelijk platform The Conversation blijkt dat 54 procent van de jongens tussen de 3 en 12 jaar Minecraft speelt tegenover 32 procent de meisjes. Het verschil is het sterkst bij de jongsten: 68 procent van de jongetjes van 6 tot 8 speelt het spel, en 29 procent van de meisjes.

Gamen voor je carrière

Je kunt je afvragen hoe erg dat is. De algehele teneur is immers dat gamen niet goed voor je is. Maar tegelijkertijd ligt er bewijs voor de positieve kant: het spelen van specifiek Minecraft plaveit de weg naar een glansrijke carrière in de wereld van wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde, waar ze wel wat vrouwen kunnen gebruiken. Dus hoe meer meisjes aan het minecraften slaan, hoe diverser die branches worden.

Bovendien weten ze bij Mojang, de Zweedse ontwikkelaar van Minecraft, ook wel dat ze met hun tijd mee moeten gaan als ze het in 2011 geïntroduceerde spel veilig het nieuwe decennium binnenloodsen. Daarin zijn inclusiviteit en gendergelijkheid onvermijdelijk. En dat verklaart dan weer die boodschap van ‘iedereen hoort erbij’. Hoe slim was het om, met dit in het achterhoofd, Chiang (40) aan het roer te zetten van Minecraft? 

Best slim. Want deze relatief jonge vrouw, die hiervoor negen jaar bij Microsofts Xbox werkte, dient automatisch als rolmodel voor meisjes en vrouwen die een carrière in de door mannen gedomineerde techwereld ambiëren. Maar ze is meer dan alleen het gezicht van het werkgeversmerk dat Minecraft wil zijn. Ze verzet zich actief tegen de traditionele genderstereotyperingen binnen het bedrijf. 

Sollicitatiebrieven uit de prullenbak vissen

Zo bemoeit ze zich met de afhandeling van sollicitatiebrieven, vertelde ze na haar aantreden in een interview met Quartz. Waar een cv met een ‘gat’ vaak meteen in de prullenbak belandt, vist Chiang dat er weer uit om de HR-medewerker te wijzen op de vermoedelijke betekenis van een onderbreking in iemands werkgeschiedenis. “Ze zijn gewoon met zwangerschapsverlof geweest en hebben de tijd genomen om een stabiele omgeving te creëren voor hun nieuwe kinderen. Het is niet alsof ze op een ellenlange vakantie zijn gegaan. Je moet de moeite nemen om verder te kijken dan alleen iemands cv.”

Het gevolg is dat haar team uit steeds meer terugkerende moeders bestaat. En daar is ze trots op. Want die zijn volgens haar niet minder toegewijd dan een iemand die al sinds zijn afstuderen non-stop fulltime werkt. Sterker nog, ze vindt een loopbaanonderbreking, of het nu gaat om ouderschapsverlof of een sabbatical, hartstikke gezond. Ze wil mensen de kans geven om er even tussenuit te gaan, zonder dat ze daarna helemaal opnieuw moeten beginnen. 

En Chiang weet waar ze het over heeft, aangezien ze in haar tijd bij Microsoft twee kinderen op de wereld heeft gezet. Dochters, om precies te zijn. Voor wie ze nu eigenhandig de weg plaveit naar een een professionele carrière náást het moederschap.