achtergronden
14 juni 2021

‘Zet juist tijdens ramadan in op de islamitische consument’

Candid.news

Op het gebied van ‘islamic branding’ blijven nog altijd veel kansen liggen, vindt expert Abdelaziz Aouragh, die met zijn bureau VIC merken helpt om moslimonsumenten te bereiken. Een interessante periode om dat te toen, is nu, tijdens ramadan. Negatieve reacties op sociale media? Zorg dat je ze ‘ownt’. 

“Weet je nog dat er over het speciale ramadan-supermarktschap bij Albert Heijn een paar jaar geleden een enorme discussie was? Met name niet-moslims leken daar moeite mee te hebben”, vertelt Abdelaziz Aouragh, schrijver van het boek Islamic branding – het Mekka van kansen. “Maar het speelde eigenlijk vooral op sociale media. Bedrijven zijn inmiddels wijzer geworden; men is tot het inzicht gekomen dat reuring op sociale media beheersbaar is.”

Wat we nu ook weten, is dat het overgrote deel van de mensen het ramadanschap juist leuk vindt, zoals bleek uit onderzoek dat GfK op initiatief van Aouragh in 2018 heeft laten uitvoeren. “De resultaten heb ik voorgelegd aan directieleden van Ahold. Ik zei: dit is de realiteit. Het idee dat het ramadanschap een probleem is, kun je echt van tafel vegen. Als een paar jojo’s iets te melden hebben op Facebook of Twitter, dan moet je als bedrijf gas durven teruggeven, heb ik geadviseerd. Sindsdien doet Albert Heijn altijd wel iets rond ramadan.”

Intussen doen steeds meer merken aan islamic branding. Wat is les één?

“Wees authentiek. Dat is nog steeds iets waar ik op hamer. Moslims hebben het echt wel door of het alleen een commercieel verhaal is of dat het vanuit oprechte betrokkenheid is wanneer je ze een gezegende ramadan wenst. Oprechtheid, dat is je vertrekpunt. En, ook belangrijk, weet dat het consumptiegedrag van moslims tijdens ramadan een stuk hoger is, niet lager, zoals je misschien zou verwachten tijdens een vastenperiode. Het is daarom een heel geschikt moment om een nieuw product te introduceren, aangezien de behoefte om iets nieuws te ontdekken dan sterker is. En houd in gedachten dat moslims online heel actief zijn in deze tijd – maak daar gebruik van en probeer contact te leggen.”

Bij welke merken schort het volgens jou aan oprechtheid?

“Adidas heeft er in samenwerking met Kanye West een potje van gemaakt. Samen maken zij een sneakerlijn genaamd Yeezy, waarvan vorig jaar twee nieuwe modellen verschenen die waren vernoemd naar aartsengelen uit de islam, Israfil en Asriel. Die namen zijn zo specifiek, dat het geen fout kan zijn. De bedoeling waren misschien goed, maar de wereldwijde moslimgemeenschap zag het als heiligschennis. Ze hebben het uiteindelijk aangepast.”

En het beste voorbeeld?

“Andrélon had vorig jaar een haarlijn ontwikkeld speciaal voor vrouwen met een hijab. Kort daarop wenste het merk moslims op Instagram een gezegende ramadan. Daar werd op sociale media verontwaardigd op gereageerd door een kleine groep. Maar Andrélon reageerde daar zo krachtig op. Ik heb tegen die brandmanager gezegd dat ik deze case nog heel vaak ga gebruiken, want hij is gewoon sterk. Op het moment dat de azijnzeikers – ik noem ze maar even zo – zich meldden op sociale media, had Andrélon de moed om daarop te reageren. Ze hebben die negatieve reacties ‘geowned’. Waardoor het overgrote deel van de mensen, moslims en niet-moslims, meteen een veel positiever beeld kregen van het merk. Zo simpel, maar zo’n grote impact. Het zegt alles over de oprechtheid waarmee je als merk een wens voor een fijne ramadan op Instagram had geplaatst. Zo kun je heel veel harten veroveren.”

Hoe ‘inclusief’ is het om je als bedrijf bezig te houden met ‘islamic branding’? Sluit je, alleen al door het zo te noemen, daarmee niet andere groepen uit?

“Daar heb ik vaak discussie over. Je wilt iedereen bereiken, dat is natuurlijk zo. Maar tegelijkertijd moet je dingen durven benoemen. Om doelgroepen, en daarmee inclusiviteit te bereiken, moet je kunnen segmenteren. Als je niet kunt segmenteren, begrijp je niet wat er leeft in een bepaalde doelgroep. Voor een Engelstalig boek waar ik nu bezig ben, onderzoek ik waarom mensen moeite hebben met die term, islamic branding. Het is toch positief? Er is islamic terrorism en er zijn radical islamic jihadi’s. Maar islamic branding kan opeens niet? Dat snap ik niet.”