achtergronden
9 mei 2016

Zet je schrap voor het zesde seizoen Game of Thrones

AD

Fans van Game of Thrones wacht een bijzondere verrassing in het zesde seizoen, dat maandag 25 april begint bij HBO. Deze boodschap komt van een man die het kan weten: ‘head storyboard artist’ William Simpson.

Draken en zombies zijn niet de meest realistische schepsels, maar toch houden ze miljoenen Game of Thrones-fans al seizoenen lang zonder een greintje ongeloof aan de buis gekluisterd. Hoe kan dat? Niemand geschikter voor het beantwoorden van die vraag dan William Simpson, de ontwerper van alle beelden en dus ook de fantasiefiguren uit de HBO-serie.

‘We geloven het omdat de wereld van Westeros is gefundeerd op realiteit’

Het is zijn taak om de scripts, in overleg met de regisseurs, voor het eerst te vertalen naar beelden. Dat doet hij door het maken van visuele strips, ofwel storyboards. ,,We geloven het allemaal omdat de wereld van Westeros is gefundeerd op realiteit,” vertelt de ‘storyboard artist’. Hij was gisteren in Amsterdam om in poptempel Paradiso te vertellen over zijn werk.

,,Er zitten elementen in van de Rozenoorlogen tussen twee Britse adellijke families in de 15de eeuw.” Ook de politieke moorden en intriges dragen volgens de buikige Ier bij aan het realisme. ,,Game of Thrones is eigenlijk een thriller die zich afspeelt in een fabelachtige wereld.”

Die fabelelementen worden voorzichtig geïntroduceerd. Zo bevat de allereerste aflevering alleen een vaag, schaduwachtig beeld van de zombies die het rijk bedreigen. ,,Dat is veel enger dan wanneer je ze meteen in vol ornaat zou zien,” zegt Simpson. ,,Die wezens blijven in je achterhoofd zitten. Twee seizoenen lang, zonder dat je ze ziet.”

Simpson praat honderduit over zijn creaties, zoals de gevreesde zombies, genaamd White Walkers. Hij baseerde het uiterlijk van de engerds op slechts één alinea uit het eerste boek van schrijver George R.R. Martin. En hij loopt over van de anekdotes.

,,Oh ja!,” roept hij als hij wordt herinnerd aan die beruchte scène waarin Carice van Houten als priesteres Melisandre bevalt van een kwaadaardig rookmonster: ,,Het was zo grappig om dat verhaal te tekenen, want we wisten niet vanuit welke hoek we het moesten brengen. Het was nogal expliciet.”

De tekenaar moet hard lachen als hij denkt aan de creatie van het spraakmakende gevecht in Blackwater Bay, waarbij ontelbaar veel doden vielen. ,,Regisseur Neil Marshall zei: we hebben meer bloed nodig. Dus toen kwam ik met het idee om een rotsblok op het hoofd van een luitenant te laten vallen, wat zijn schedel zou verpletteren. Ik dacht: dit wordt fantastisch!”

‘Je wilt dat die pijn, dat die agressie overkomt bij de kijker’

Dat geweld is de makers van Game of Thrones op kritiek komen te staan. ,,Maar dit is juist waar de serie om draait,” zegt Simpson. ,,Je wilt dat die pijn, dat die agressie overkomt bij de kijker. Daarvoor zul je het echt moeten laten zien.” Dat geldt ook voor die omstreden scène uit het vorige seizoen, waarin de maagdelijke Sansa Stark wordt verkracht door de sadistische Ramsey Bolton terwijl haar pleegbroer moet toekijken. ,,Het zou niet realistisch zijn als hij dat niet had gedaan.”

Wat dat betreft moeten we ons schrap zetten voor het nieuwe seizoen, zegt Simpson. ,,Seizoen zes is vooral méér, meer van alles.” Hij lacht geheimzinnig: ,,Oh ja, er wacht jullie allemaal een bijzondere verrassing. Wat dan? Oh, dat ben ik even kwijt. Ze geven me op het einde van een draaiperiode altijd een pil waardoor ik alles vergeet.”