interviews
18 november 2015

Womanizer wordt wijze man

AD

We dachten Viggo Waas te kennen, maar nu blijkt dat de cabaretier al jaren een act opvoert. Ouder worden vindt hij helemaal niet zo erg en met die vrouwen valt het wel mee, zegt hij in een gesprek naar aanleiding van zijn boek ‘Viggo Waas drijft over’.

Viggo Waas (53) is niet de womanizer die wij denken dat hij is. Dat beeld is zo’n dertig jaar geleden ontstaan en is blijven hangen, zegt de cabaretier. “Ik denk omdat de rollen die ik speelde bij de cabaretgroep NUHR, in films en in series constant die van de womanizer was. Typecasting noemen ze dat. Interviewers vragen er bijna altijd naar, maar ik heb ik er nooit iets aan gedaan omdat beeld tegen te spreken.”

Waarom niet?

“Ik vond het wel een geuzennaam. Ik vind het ook geen vervelend beeld. Liever dat dan het beeld van de saaie man die elk weekend op de bank zit. Het beeld van de brave huisvader. De Neckerman. De tuinman. Presentator van MAX. Maar het is altijd aan de mensen wat ze geloven. Het klinkt ook een beetje zeurderig om die verhalen tegen te spreken dus laat ik het maar zo tot het niet meer geloofwaardig is. Dan komt er vast weer iets nieuws. Misschien die van ‘de wijze man’, al kan ik me dat nu nog niet voorstellen.”

In zijn boek vertelt de Waas heldenverhalen over werk, familie, vrienden en vrouwen die zich voor ongeveer de helft afspelen in zijn hoofd. “Ik begin elk verhaal vanuit iets dat echt is gebeurd en dan loopt het uit op iets dat ik heb verzonnen. Óf ik schrijf op hoe ik vind dat ik had moeten handelen óf ik gebruik mijn fantasie omdat het verhaal dan beter wordt.”

Wat vindt je vriendin van het boek?

“Ze zei dat ze het een goed boek vond. En zij is heel eerlijk. Die flirt-verhalen? Daar zal ze soms een beetje moe van worden. Maar ze weet dat het bij dat beeld hoort. En wat betreft de verhalen in het boek, denk ik dat ze weet dat die mij maken tot wie ik ben en waarom ze mij leuk vindt. Als ik dat niet zou meer kunnen opschrijven, waren wij niet meer bij elkaar geweest.”

Ook ouder worden is een thema. Dat blijft maar een ding hè?

“Het mooie daarvan is dat het tot nu toe nooit zo’n ding voor me is geweest, al heb ik wel een tijdje mijn haar gekleurd. Het is een spel, zeg maar.”

Ouder worden heeft in elk geval ook een voordeel, weet Waas. Bekendheid interesseert hem tegenwoordig stukken minder dan vroeger, in de tijd van Kopspijkers. Hij kiest alleen nog maar projecten die ‘echt bij hem passen’. Dus niet meer scoren met zomaar een Johan Cruijff-persiflage, maar wel op tournee met een solo-voorstelling – op de planning voor maart 2016.

Maar eerst het land in met NUHR. Is die groep voor het leven?

“Dat is een vraag waar we bij stil hebben gestaan bij het maken van de nieuwe voorstelling; dat dit wel eens het laatste zou kunnen zijn. Maar als dat zo is, dan hebben we wel een programma gemaakt waar we heel trots op zijn.”