achtergronden
11 april 2018

Will Smith vlogt zijn carrière uit het slop

frank.news

Het gaat niet best met de carrière van Will Smith. Zijn films doen het al een decennium slecht en het wordt er de laatste tijd bepaald niet beter op: de Netflix-original Bright ontving eind vorig jaar zeer matige kritieken en met zijn laatste blockbuster, het drama Collateral Beauty, raakte hij een persoonlijk box office-dieptepunt. Na jarenlang een van de meest bankableacteurs van Hollywood te zijn geweest, riep Forbes hem in 2016 zelfs uit tot de op één na meest overbetaalde. Na Johnny Depp.

Daar komt de negatieve vibe rond zijn privéleven nog bovenop. Terwijl we het imago van de familieman met zijn ijzersterke huwelijk aan diggelen zagen vallen vanwege aanhoudende geruchten over een op handen zijnde scheiding, lijkt Smith ook nog eens te zijn gevallen voor de omstreden sterrensekte Scientology. Plus: zijn zoon Jaden draagt een – heremetiet! – jurk.

Maar. Wie dacht dat ‘ie nu een beetje bij de pakken zit te zitten, heeft het mis. De loopbaan van de ‘not-so-fresh prince’ mag dan meermaals doodverklaard zijn, hij is nog steeds gettin’ jiggy with it. De rapper en acteur is op zijn oude dag – hij wordt dit jaar vijftig – namelijk aan het vloggen geslagen. We hielden ons hart vast, maar sinds een paar weken moeten we concluderen: Will Smith snápt het. En wel hierom.

In zijn YouTube-video’s speelt ‘ie geen rol, maar is hij zijn originele zelf. En dat is zowel grappig als inspirerend. Kijk maar eens naar de video One Thing Arnold Schwarzenegger Told Me That I’ll Never Forget. In dit op het eerste gezicht obligate kijkje achter de schermen van een perstour is Smith verfrissend authentiek. Het ene moment hangt ‘ie de clown uit en het andere vertelt hij – met volle mond – hoe hij de verplichte promotiereisjes ziet: als een kans om een politieke campagne te voeren.

Ook mooi, en recent, is de vlog waarin hij zijn grootste angst in de ogen kijkt: duiken. Niet lachen lukt niet bij dit filmpje, dat helemaal voldoet aan de YouTube-wetten van slordige montage en matige beeldkwaliteit. En zonder cheesy te worden, eindigt hij met een paar inspirational quotes over het ‘managen’ van paniekaanvallen. ,,Forget managing the situation, manage your mind.” Zijn volgers zijn dol op ‘Will de goeroe’, getuige de vele reacties. Onderaan een video over de kracht van falen wordt hij, behalve afgezeken zoals gebruikelijk is voor sterren, vooral bedankt voor zijn ‘wijsheid’.

Zelf is Smith kennelijk ook geïnspireerd geraakt. ,,I cannot believe how much YouTube has awaked me,’’ zegt hij op 23 maart in een kort filmpje dat de officiële trailer van zijn YouTube-kanaal moet voorstellen. De Golden Play Button die hij van YouTube ontving uit handen van Jimmy Fallon vanwege de mijlpaal van een miljoen abonnees, heeft het vuurtje vast nog eens flink opgestookt. Nu heeft Smith zijn zinnen gezet op een Diamond Play Button, die je krijgt bij 10 miljoen abonnees. De teller staat momenteel op 1,6 miljoen. Keep up, Will. Zo trek je die carrière eigenhandig uit het slop.