blog
25 mei 2018

Will.i.am: weldoener en briljant marketeer

frank.news

We kennen hem van The Black Eyed Peas. Maar William James Adam, a.k.a. Will.i.am, is ook producer, acteur, jurylid in The Voice UK, modeontwerper en ‘techgoeroe’. Tel daar zijn politiek activisme en liefdadigheid bij op en je hebt een van de meest credible personal brands van dit moment. Bedrijven staan dan ook te popelen om hun marketingbudget bij hem legen. Maar waar staat het merk Will.i.am precies voor?

Betrokkenheid

Waarde toevoegen aan communities. Dat is wat je als bedrijf zou moeten bereiken met marketing. “Mensen slaan reclame het liefst over en als ze toch kijken, dan besteden ze er geen aandacht aan. Als je met je advertising niets van waarde toevoegt aan mijn leven, dan kan het mij echt geen bal schelen wat je me te vertellen hebt”, zo illustreerde de 42-jarige Will.i.am zijn visie eens op nieuwe marketing- en advertentievormen. De rapper geeft zelf het goede voorbeeld, door zijn naam louter te verbinden aan bedrijven, producten en campagnes waarbij hij zich oprecht betrokken bij lijkt te voelen. En dat werkt twee kanten op; het bedrijf in kwestie bereikt de gewenste doelgroep en Will.i.am behoudt zijn geloofwaardigheid.

Duurzaamheidsinspirator

Een van de de dingen waar hij zich betrokken bij voelt, is duurzaamheid. Mooi voorbeeld is het recyclingprogramma van Coca-Cola. Het basisprincipe van Ekocycle is weinig vernieuwend, namelijk: verzamel plastic flessen en aluminium blikjes en maak er nieuwe spullen van. Maar toen de rapper zijn naam eraan verbond, werd het opeens hip & happening. Na een paar dagen stond de teller van Facebookpagina van de ‘recycling movement’ – want dat zou het moeten worden – al op honderdduizenden likes. Win-win, want Coca-Cola komt positief en ‘groen’ in het nieuws en Will.i.am bereikt zijn nobele doel. De Facebookpagina is drie jaar na de lancering in 2015 opgeheven. Maar naar het schijnt, worden en nog steeds spullen gefabriceerd van oude Coca Cola-flessen.

Techgoeroe

“Tech brengt zoveel meer teweeg dan muziek. Tech is de nieuwe rock’n’roll.” Het zijn bijzondere woorden uit de mond van een man die als muzikant de wereld veroverde. Maar ook weer niet, want Will.i.am is intussen net zoveel techondernemer als rapper. Hij is mede-eigenaar van Beats Electronics, het audioapparatenbedrijf van Dr. Dre, en creatief directeur bij computerbedrijf Intel. Daarnaast innoveerde hij zich de laatste jaren een slag in de rondte. Hij ontwierp accessoires voor de iPhone-camera, rugzakken met ingebouwde speakers, een – vóór Apple – smartwatch, draadloze oortjes, een – vóór Tesla het probeerde – slimme auto. Afgezien van de oortjes, liepen al deze Will.i.am-producten in meer of mindere mate uit op een flop. Maar het merk Will.i.am lijkt er niet onder te lijden. Zijn techbedrijf I.am+ kreeg onlangs nog een kapitaalinjectie van 117 miljard dollar voor de ontwikkeling van ‘stemassistent’ Omega. Daarnaast sloot hij een deal met de online bank Atom, dat hij zal voorzien van ‘strategisch advies op gebied van cultuur, filantropie en technologie.’

Weldoener

Will.i.am maakt zich druk om een hoop dingen. Het milieu, zoals hij al bewees met het Coca Cola-recyclingprogramma, vlees eten, Kayne West die zegt dat slavernij een ‘keuze’ was en kinderen uit achterstandswijken die beter onderwijs verdienen. Met name aan laatstgenoemd thema geeft hij gul, met zijn I.am.angel.foundation. Maar hij is ook politiek actief. In 2008 hielp hij Barack Obama een handje bij zijn Yes we can-campagne door met een aantal andere sterren een speciale Yes we can-hit te schrijven. Nu er in de wereld een heel wat minder optimistisch sfeertje hangt, zag Will.i.am reden om na zeven jaar zijn oude vrienden – met uitzondering van Fergie – van The Black Eyed Peas weer op te trommelen. Het resultaat: Ring the Alarm, een onvervalste protestsong over de ziektes van deze tijd. Maar Will.i.am zou zichzelf niet zijn als er niet ook een briljante marketingcampagne was opgetuigd dat fans moet mobiliseren.