
‘Wij gaan voor 100 procent duurzaam’
In 1943 kwam de Zweed Ingvar Kamprad met het idee om de meubels uit zijn toen nog kleine onderneming ontmanteld en plat te verpakken, zodat er een besparing ontstond op de transportkosten en naar men later inzag ook nog eens op de CO2-uitstoot. Zijn motto: verspilling is een doodzonde. “Inmiddels passen wij dat principe toe op de gehele productieketen, van boer tot eindgebruiker”, zegt de Zweedse Lisen Wirén, die namens IKEA Nederland verantwoordelijk is voor het duurzaamheidsbeleid.
Bij IKEA gaan goede kwaliteit en duurzaamheid hand in hand. Het FSC-gecertificeerde hout waar de meubels van worden gemaakt, het ‘betere katoen’ voor alle vormen van stoffering en keukenmengkranen die op jaarbasis tot wel 1400 liter water besparen – het zijn enkele voorbeelden van producten die inspireren om een duurzamer leven thuis te leiden. “Ze zijn allemaal op verantwoorde wijze vervaardigd en betaalbaar voor een grote groep consumenten. Dat stelt ons in staat om een grote positieve impact te creëren op mensen en de planeet”, vertelt Wirén op het service office van IKEA Nederland in Amsterdam.
Haar favoriete voorbeeld is led. Dit type lamp gaat wel tot twintig jaar mee en bespaart tot 85 procent energie. IKEA kan haar klanten deze gewoonlijk dure lamp voor een heel goede prijs aanbieden. “Dat hebben we voor elkaar gekregen door ons volledig op led te richten en alle andere lampen, zoals gloeilampen en spaarlampen, uit het assortiment te halen. Daarmee zijn de productievolumes zo groot geworden, dat het mogelijk is om de prijs laag te houden.” Dankzij grote productievolumes heeft IKEA ook duurzame veranderingen teweeggebracht in de katoenindustrie. Wirén: “We zijn samen met enkele grote retailers en het Wereld Natuur Fonds het initiatief Better Cotton gestart. Daarmee hebben we het waterverbruik met 50 procent verminderd en worden pesticiden alleen gebruikt op plekken waar het echt nodig is. Andere bedrijven volgen nu ook.”
‘Al bij het creëren van het design denken we na over wat er met een product gebeurt wanneer het aan het einde van zijn leven komt’
Naast katoen is ook de vervaardiging van hout – die andere van de twee belangrijkste IKEA-grondstoffen – hard op weg naar volledige duurzaamheid. Nu wordt 61 procent van de producten gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en het streven is om dit percentage binnen vier jaar op 100 te krijgen. Bovendien wordt de toepassing steeds duurzamer. Wirén: “Al bij het creëren van het design denken we na over wat er met een product gebeurt wanneer het aan het einde van zijn leven komt. In een meubel worden bijvoorbeeld zo min mogelijk verschillende soorten hout verwerkt, zodat het later makkelijker te recyclen is.”
Ook andere materialen worden steeds intensiever gerecycled. Zo werkt IKEA in Nederland samen met i-did, een sociale onderneming die met gebruikt IKEA textiel nieuwe artikelen maakt. En het overtollige plastic uit de winkels zelf krijgt een tweede leven in de vorm van deurmatten, wieltjes voor stoelen en opbergbakken. What’s next? Een luxe zitbank met een vulling van gerecyclede petflessen. En in februari introduceert IKEA een keuken die is gemaakt van volledig gerecycled hout en petflessen.
Intussen investeert IKEA fors in windmolens en zonnepanelen. “Ook in Nederland hebben we inmiddels 360 eigen windmolens. En we hebben wereldwijd al meer dan 700.000 zonnepanelen, onder meer op de daken van de IKEA-filialen zelf”, vertelt Wirén trots. “Ons doel is namelijk om wereldwijd net zoveel energie te produceren als dat we consumeren. In 2020 willen wij 100 procent energieneutraal zijn.”