
Moestuintjes, je ontkomt er niet aan
Mijn twee stiefkinderen (of bonuskinderen, zo je wilt, maar dan klinkt het wel als een bonusaanbieding) zijn dol op de supermarktspaaracties. Ikzelf toch íets minder. Want: gezeur over winkelkeuze, ruzie om de buit, troep van rondslingerende spaarsels en extra huiswerk voor mij – er moet immers iemand zijn die het overzicht houdt in wat er van wie is en wat we al hebben. En dus deed ik alsof mijn neus bloedde tijdens de actieperiode. Maar we weten allemaal: niemand ontkomt aan de moestuintjes van Albert Heijn. Waarom eigenlijk?
1. Verzameldrang
Precies die kinderlijke afwijking weet Albert Heijn maximaal uit te buiten met de moestuintjes. Of, zoals Plus niet onverdienstelijk deed met de Minions-poppetjes en nu met de Emoji’s, en de Lidl momenteel met de Vitamini-knuffels. Slim, want wie anders dan de junioren binnen het gezin weten de budgetbeheerders beter te overtuigen om meer en vaker boodschappen te doen, en dús meer spaarpunten te scoren, dan zij?
2. Een rage
Het is altijd een mysterie wie er nu eigenlijk als eerste had besloten om knikkers mee te nemen naar school, maar één ding is zeker: zodra het voorjaarszonnetje tevoorschijn komt, is knikkeren weer in de mode. Ongeveer hetzelfde effect heeft een succesvolle spaaractie. Als je vriendjes thuis moestuintjes verbouwen, dan wil jij dat natuurlijk ook. En zie daar: een rage.
3. Ouders doen mee
Het begint bij de kinderen, maar de moestuintjesverzameldrang slaat binnen veel gezinnen al gauw over op de volwassenen. En uiteindelijk staan niet alleen de kleinsten, maar ook hun ouders en zelfs veel van hun kinderloze vrienden er vrolijk op los te tuinieren. Want, toegegeven, eigenlijk is het verbouwen van je eigen groente natuurlijk hartstikke leuk. Daar zit overigens mijn pijnpunt; in gedachten zie ik mezelf lekker met m’n handen in de modder wroeten tussen m’n zelfgekweekte radijsjes, maar in werkelijkheid heb ik daar helemaal geen tijd voor.
4. Ouders verleiden
Kinderen mogen dan de drijvende kracht zijn achter het succes van een supermarktspaaractie, maar ouders moeten natuurlijk wél verleid worden om zich coöperatief op te stellen. De grootste kans van slagen heb je wanneer je een educatief element aan de actie toevoegt. Denk maar eens na over de grootste successen van de afgelopen jaren. Kinderen konden heel wat opsteken van Freek Vonk en zijn dino’s, André Kuipers en zijn ruimtevaartplaatjes en natuurlijk van de moestuintjes.
5. Beetje opvoeden
Ook al is een actie qua inhoud totaal niet educatief, dan nog kan het een opvoedkundig positieve uitwerking hebben, weten veel ouders. Onbewust trainen je kinderen zichzelf immers in sparen. Daarnaast is het een goede oefening in het verwerken van teleurstellingen, wanneer je kind bijvoorbeeld een cherrytomaatmoestuintje krijgt, in plaats van dat zonnebloemmoestuintje dat het zo graag wilde. Dat wordt incasseren, óf heel hard zeuren om nog een keer boodschappen te doen bij de Appie.