achtergronden
12 juni 2019

Waarom Andrélon mensen een prettige ramadan wenst

frank.news

Wat is het moment dat je als merk besluit om op je sociale kanalen een specifieke religieuze doelgroep aan te spreken? Dat is een vraag voor Joanny Lijbers, als marketingdirecteur bij Unilever verantwoordelijk voor de strategie van Andrélon. Dit shampoomerk plaatste onlangs een Facebook-post met de tekst: ‘Ramadan kareem’. Oftewel: iedereen een fijne ramadan gewenst.

Wat is het verhaal achter die inmiddels veelbesproken Facebook-post?

“Als merk hebben wij als ‘why’ of als ‘purpose’ het motto ‘laat haar stralen’. ‘Haar’ heeft hier natuurlijk een dubbele betekenis. Het betekent dat we het voor iedereen willen doen. We zijn een Nederlands merk van origine en zo positioneren we ons ook in de markt. Daarbij komt iedere doelgroep aan de beurt; niet alleen mensen die aan de ramadan meedoen, maar ook bijvoorbeeld mensen met grijs haar, zoals toen we twee jaar geleden een product hebben ontwikkeld voor de 55-plus-dame. Dit jaar hebben we Oil & Shine gelanceerd, speciaal voor bedekt haar of de hijab. In het verlengde daarvan wilden we mensen een prettige ramadan wensen.”

Speelt mee dat de doelgroep moslima’s steeds belangrijker wordt?

“Ja, die doelgroep groeit. Dus het is zeker goed om die te bedienen. Leuk om te weten is dat vrouwen met een hijab heel erg bezig zijn met beautyproducten en er qua bestedingen ook veel in investeren. Maar de post op Facebook had daar niets mee te maken. Dat heeft meer te maken met het laten groeien van het merk Andrélon en de veranderingen en trends op sociaal-demografisch gebied.”

Probeert Andrélon als merk nog op andere manieren mee te groeien met de demografische samenstelling?

“Bijvoorbeeld ook door ons te richten op werknemers. We hebben in de week van die Facebook-post een iftar georganiseerd op het bedrijf, waarvoor we mensen van de universiteit hadden uitgenodigd. Dat is heel interessant voor de talent recruitment. Want tijdens dat diner hoorde ik gasten zeggen: ik zou echt wel voor dit merk willen werken. Diversiteit is niet alleen goed voor je merk, maar ook voor je personeel is het super relevant om iedereen te bedienen. Daar haal je als bedrijf het maximale uit.”

Deze actie van Andrélon is positief ontvangen. Ken je merken die het het aanspreken van islamitische consumenten minder handig aanpakken?

“Voordat wij hieraan begonnen, hebben we natuurlijk gekeken hoe andere merken het doen. Zoals Coca-Cola. Die hebben een campagne gedaan met influencers die Coca-Cola op tafel hadden staan tijdens de iftar, de maaltijd na zonsondergang. Niet iedereen was positief over deze posts op Instagram. Onze voorkeur ging er als Andrélon naar uit om niet het product naar voren te schuiven, maar mensen een prettige ramadan te wensen.”

Het gesprek onder zo’n post is minstens zo belangrijk als de post zelf, waarvoor op internet veel lof was voor Andrélon. Hoe bepaal je de toon? Zit daar een heel team op?

“We bepalen heel duidelijk het antwoord op de vraag: wie is Andrélon op socials? Je kunt daar niet met tien man op zitten. Belangrijk is om vooraf te bepalen: wie ben je als merk en wie ben je als persoon? En dan kan iemand die hier op socials zit, zelf zijn eigen reactie vormgeven.”

Komt er met het Suikerfeest een follow-up qua communicatie richting moslims?

“Ja. We zijn er nog over aan het nadenken wat dat wordt. We hebben onder verschillende groepen met een islamitische inslag, zoals bepaalde websites, fora en Facebook-groepen, vragen uitgezet over wat deze community graag zou willen horen. Daar hebben we echt heel veel leuke reacties op gehad. Maar dat komt natuurlijk van onze eerdere post!”