achtergronden
20 januari 2017

Vuile spelletjes in Brussel

Veronica Magazine

De eerste dramaserie van KPN werd afgelopen zomer met veel bombarie aangekondigd. Nu het tiendelige Brussel klaar staat om door ons verzwolgen te worden, zijn de verwachtingen hooggespannen. Regisseur en acteurs zijn zelfverzekerd. “Wij hebben een serie gemaakt die on-Nederlands is qua durf, gewaagdheid en manier van vertellen.”

Het is een project als geen ander, de politieke dramaserie Brussel. Waar Hilversumse netmanagers zich doorgaans intensief met de inhoud bemoeien, gaf telecomaanbieder KPN scriptschrijver Leon de Winter en regisseur Arno Dierickx volledige vrijheid bij de totstandkoming van de tiendelige reeks. En dat hebben de mannen maximaal uitgebuit, zo bleek afgelopen zomer tijdens een kijkje op de set in de EU-stad te midden van een hectische draaiperiode van 80 dagen.

‘Wanneer je je gevoel kunt volgen, ga je als een trein’

“Als productie is dit een rollercoaster”, zei Dierickx toen. “Dit is het meest complexe en het grootste dat ik persoonlijk ooit heb meegemaakt. En ik doe dit werk al 25 jaar. Maar wanneer je weet dat kunt werken vanuit een bepaalde vrijheid, wanneer je je gevoel kunt volgen, wanneer je je vleugels mag uitslaan, dan ga je als een trein”, aldus de regisseur van onder meer de dramaseries Vuurzee en Overspel.

De uitdaging zat hem volgens Dierickx vooral in de vele verschillende rollen – zo’n 125 – en het grote aantal buitenlandse locaties: 92 om precies te zijn. Behalve in Brussel, de stad die tijdens de opnames werd getroffen door de terroristische aanslagen op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek, zijn er scènes in onder meer Den Haag, Rotterdam, Antwerpen en Spanje, dat door moet gaan voor Afghanistan.

Het was hard werken, maar het resultaat mag er zijn, vindt actrice Johanna ter Steege. Zij speelt Moniek van Dalen, een belangrijke spil in de vele verhaallijnen over politieke spelletjes, de verhoudingen tussen oost en west, vluchtelingen, populisme, radicalisering en terreur. “Ik heb de eerste twee delen mogen zien. En ik was écht onder indruk”, zegt de actrice nu het er allemaal op zit. “Als acteur maak je je toch altijd zorgen over of je het wel goed vindt. Wat moet je dan zeggen? Daar hoef ik nu niet over na te denken. Ik was ontzettend blij met wat ik zag.”

Als bestuurslid van een grote oliemaatschappij probeert haar personage – het type machtsbeluste vrouw met de juiste verleidingstechnieken – een belangrijk contract binnen te slepen door te lobbyen bij de Eurocommissarissen in Brussel. Maar ze staat lijnrecht tegenover haar grootste concurrent en ex-minnaar, de Russisch-Oekraïense oligarch Viktor Petrenko, gespeeld door Alexander Lazarev a.k.a. de George Clooney van Rusland.

‘Voor mij als actrice was die vrijheid aan alle kanten voelbaar’

Carolien Spoor speelt de dochter van deze powervrouw. Ze houdt graag in het midden wat haar personage zoal beleeft, maar het promofilmpje belooft weinig vrolijks: we zien een dramatische huilscène en een beeld van Spoor als kankerpatiënt. Ze kon zich helemaal uitleven in deze rol, vertelt ze. “Doordat Leon en Arno zoveel vrijheid kregen, durfden ze risico’s te nemen en waren ze niet bang om buiten het plaatje van de grootste groep kijkers te vallen. Voor mij als actrice was die vrijheid aan alle kanten voelbaar. We mochten volop experimenteren. Soms liep dat op niets uit, maar vaak leverde het echt iets op.”

Ook bij Dierickx is geen valse bescheidenheid te bespeuren. Volgens hem heeft Brussel alles in zich om een internationale hit te worden. “Wij hebben een serie gemaakt die on-Nederlands is, niet alleen qua durf, gewaagdheid en manier van vertellen, maar ook qua locaties en acteurs”, aldus de regisseur. “Wij gaan ervan uit dat er interesse komt vanuit het buitenland”, zegt hij desgevraagd. “Dat is ook altijd de insteek geweest van Leon en mij, om iets te maken wat niet alleen voor Nederland bedoeld is.”

Mocht KPN een vervolg willen, dan hoeft Dierickx niet lang na te denken. Hij meldt zich bij deze alvast aan voor nog een ritje in de rollercoaster. “Een tweede seizoen? Ik zou ik onmiddellijk ja zeggen.”