interviews
6 september 2021

Verkorting matchingstijd heeft nu prioriteit

Financieele Dagblad

In De Vonk vertelt iemand over een beslissend moment in zijn of haar loopbaan. Deze week: Lars Evers (44), medeoprichter van Jellow, een platform waar opdrachtgevers en freelancers elkaar vinden zonder tussenkomst van een intermediair.

Zoals gewoonlijk in de wereld van bemiddelaars rekent Lars Evers, die in 2011 aan de slag gaat als intermediair bij een groot organisatieadvies­bureau, stevige marges op de uurtarieven van freelancers. ‘Maar al snel vroeg ik me af waarom bedrijven mij eigenlijk uur in, uur uit, dag in, dag uit, jaar in, jaar uit betalen voor iets wat ze ook zelf zouden kunnen doen. Tienduizenden euro’s aan bemiddeling voor één persoon, dat moest toch anders kunnen?’ Inderdaad, zo blijkt later.

Duurbetaalde bemiddelaar overbodig

De Brabander, die na zijn studie sportmanagement in Groningen is ‘blijven hangen’, denkt terug aan zijn vorige baan. In zijn tijd als directeur Preferred Banking bij ABN Amro ziet hij onlinehandelsplatforms BinckBank en Alex opkomen, waardoor beleggers niet meer van banken afhankelijk zijn om aandelen te kopen en verkopen. Als je hetzelfde principe toepast op bedrijven en freelancers, bedenkt Evers, maak je die duurbetaalde bemiddelaar overbodig.

Zo ontstaat het idee van een platform voor bedrijven die met een abonnement toegang krijgen tot een groot netwerk van goede freelancers, zonder dat daar intermediairs bij komen kijken. Nog te ontwerpen software zou het mogelijk moeten maken gemakkelijk te zoeken, snel kandidatenlijstjes samen te stellen en zelf het contact te leggen.

‘Iedereen aan wie ik het voorlegde, was enthousiast. Zo ook mijn oud-­leidinggevende bij ABN Amro, die zei: “Ik vind het fantastisch, maar ik heb net precies hetzelfde idee op de buurtbarbecue van mijn achterbuurman gehoord. Jullie moeten met elkaar koffie gaan drinken”.’

‘In 2025 willen we de matchingtijd terugdringen naar één minuut’

Dat doen ze. Na een paar maanden, in oktober 2012, besluiten Evers en deze Noel Wilson, als compagnons het ondemand platform Jellow te beginnen. De twee gaan om de tafel zitten met een ontwikkelaar en vragen bedrijven hun netwerk van freelancers in kaart te brengen. Zo bouwen klanten mee aan een databank die inmiddels 45.000 zelfstandigen telt en voor abonnees constant toegankelijk is. ‘Bij mijn eerste afspraak telde onze database 150 freelance-­hypotheekadviseurs, waarmee ik naar een grote bank ging om te kijken of ze dat interessant vonden. Dat vonden ze, waardoor we interessanter werden voor meer freelancers om zich bij Jellow aan te sluiten en ontstond een soort vliegwiel. Het platform werd een ecosysteem dat zichzelf telkens versterkt.’

Verschillende soorten abonnementen

Een lidmaatschap kost nu €199 per maand. Grote bedrijven die bij Jellow zijn aangesloten, zoals Nationale-Nederlanden, Mediahuis en Rijksuniversiteit Groningen, betalen meer, omdat die veel meer inhuren. Daar krijgen ze extra’s voor terug, zoals de mogelijkheid een ­eigen pool op te bouwen waar freelancers zich bij kunnen aansluiten. Deze bedrijven doen grote besparingen ten opzichte van inhuur via intermediairs; tonnen op jaarbasis, schat Evers.

Jellow is niet alleen actief in Nederland, maar ook in België en Ierland. Die laatste twee landen zijn met elkaar verbonden door het Belgische mediabedrijf Mediahuis, dat in 2017 bij Evers en zijn compagnon aanklopte met de vraag een Belgische tak te starten. Uiteindelijk nam Mediahuis een aandeel in Jellow. Nadat Mediahuis in 2019 de grote krant Irish Independent had gekocht, kwam vanuit Ierland de vraag ook daar een ­databank op te bouwen.

Hoewel uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk een logische volgende stap zou zijn, is het doel eerst optimaal te functioneren. Het duurt nu gemiddeld 24 uur voor een freelancer aan een opdracht is gekoppeld. ‘Het is onze uitdaging die tijd terug te dringen naar één uur. We willen we dat dit in 2025 nog maar één minuut is. Hoe lekker zou het zijn het als je tijdens een vergadering zegt dat je een project wilt starten, maar nog geen UX-designer hebt, en dat je dan op je mobiel binnen no time contact hebt met een geschikte freelancer. Die snelheid willen we erin zien te krijgen.’

Foto: Friso Keuris voor het Financieele Dagblad