interviews
1 februari 2018

‘Ik vergeet wel eens dat ik een merk ben geworden’

frank.news

Als er iemand is die weet wat je met personal branding kunt bereiken, is het YouTuber Nienke Plas. Het online succes van het merk dat ze is geworden, opent nu offline vele deuren. Intussen is ze, geheel tegen haar principes in, overgegaan op vloggen. “Ik kon niet zomaar zeggen: bedankt voor het boosten van m’n naam, de groeten, later.”

Een avondje alleen thuis met kind terwijl je vriend op een feestje is waar je idool Lady Gaga onverwacht optreedt. Het kán het begin zijn van een carrière als YouTuber, influencer, comedian en presentatrice, weet Nienke Plas. Deze 30-jarige moeder gooide haar ergernis in videovorm op Facebook en oogstte per ongeluk een paar honderd reacties met de strekking: dit moet je vaker doen. Nu, anderhalf jaar later, kunnen we spreken van het ‘merk Nienke Plas’.

“Leuk, maar ook heftig”, omschrijft de Purmerendse het succes dat haar is overkomen. “Want ik had het niet verwacht. Ik vergeet wel eens dat ik een merk ben geworden. Maar als ik de views van m’n video’s zie, dan realiseer ik me wel hoeveel mensen me nu kennen. Op straat komen ze ook naar me toe. Oh ja, denk ik dan, dát was het, ik deed iets publiekelijks.”

600 duizend views

Aan wie dit alles voorbij is gegaan: we hebben het hier over een van de grappigste vrouwen van Nederland – en volgens FHM ook nog eens de knapste in deze categorie – met 62 duizend abonnees op YouTube en 145 duizend volgers op Facebook. Ze scoorde een jaar lang elke week zo’n 600 duizend views met haar zogeheten ‘#Hahalogs’, bloedeerlijke, dolkomische sketches, totdat ze het te druk kreeg met andere werkzaamheden. Zoals het gezicht zijn van het Amsterdamse lifestylemerk RUMAG – waar ze wegens een overvolle agenda intussen ook al geen tijd meer voor heeft. Sindsdien vlogt ze.

‘Ik ben niet het meisje dat met een horloge om haar pols gaat zeggen ‘gebruik mijn code en krijg korting’’

“Dat was wel echt tégen m’n principes in”, vertelt ze terugblikkend. “Ik heb geen hekel aan vloggers, maar wie boeit het nou dat jij in je huiskamer staat en zegt: ik ben thuis. We kunnen het zien, weet je. Maar ik kon ook niet zomaar zeggen: bedankt voor het boosten van m’n naam, de groeten, later. Bovendien denk ik dat er heel veel meiden en mama’s zijn die het verfrissend vinden, iemand die durft te zeggen wat zij denken. Want het is toch best wel een dingetje dat je als vrouw schunnig uit de hoek komt of een grote bek hebt. Er zijn veel minder vrouwelijk comedians in Nederland dan mannelijke! Dat zegt al genoeg.”

Maar de kern is en blijft comedy en satire. “Ik dacht: als ik gewoon ga vloggen, dan haakt de helft af en ben ik iedereen kwijt. Het zit ook gewoon in mijn karakter, hè. Ook als ik vertel over een begrafenis waar ik laatst was, beginnen mensen te lachen. Terwijl, jongens, het is een lijk, weet je. Dat is helemaal niet grappig.”

Niet genoeg honger

Het is moeilijk voor te stellen dat Plas tot 2016 fulltime in de sales werkte. Er zijn heel wat momenten geweest waarop ze overwoog ‘iets’ met zingen – doet ze ook niet onverdienstelijk – of comedy te gaan doen. Maar ze had simpelweg niet genoeg honger, vertelt ze. Tót dat eerste videootje op Facebook – nota bene verticaal gefilmd in plaats van landscape, compleet tegen de regels in. Niet lang daarna zegde ze haar baan op en sindsdien verdient ze een aardige boterham aan het merk dat ze is geworden.

Op de vraag hoe haar verdienmodel eruit ziet, helpt Plas ons eerst uit de droom: “Heel veel mensen denken dat het geld binnenstroomt als je veel views hebt. Maar dat valt reuze mee. Kijk, op het moment dat je miljoenen views hebt, zoals nu bijvoorbeeld Famke Louise, dan kan je goed leven van advertentie-inkomsten. Maar voor mij zijn het echt de samenwerkingen en de andere werkzaamheden die voortkomen uit mijn online platform, waar ik mijn geld mee verdien. Dat platform is puur mijn cv, waarop ik laat zien wie ik ben, wat ik kan en hoe creatief ik om kan gaan met content.”

Pas op voor kanaalvervuiling

Maar hoe bepaal je nu met welke merken je kunt samenwerken zonder je credibility te verliezen? Het merk maakt niet zoveel uit, het gaat vooral om de manier waarop en de juiste balans, zegt Plas. “Ik ben niet het meisje dat met een horloge om haar pols gaat zeggen ‘gebruik mijn code en krijg korting’. Wij proberen net eventjes een leukere, andere campagne neer te zetten voor het merk, maar voorál op zo’n manier dat het voor het merk Nienke Plas zo natuurlijk mogelijk blijft. Samenwerkingen doe je en geld verdien je, maar je moet oppassen dat je je kanalen niet vervuilt.”

En het mooie is: overal is een grap over te maken, zegt Plas. “Of je nou een toiletpot verkoopt of een beautyproduct. Ik heb vorig jaar samengewerkt met Greenpeace, waarvoor ik een soort Dit was het Nieuws-achtige show heb gemaakt waar ik m’n creativiteit en comedy skills in kwijt kon met als doel mensen te motiveren om een petitie te tekenen voor betere afspraken in het regeerakkoord. Maar ik heb ook een komische Moederdagcampagne gedaan met Swarovski.”

‘Ik hoef me niet echt op een doelgroep toe te spitsen, want mijn humor heeft al een publiek’

Dankzij de statistieken van Facebook – het platform waar ze in het begin het hardst is gegroeid – heeft ze redelijk helder wie haar publiek is, namelijk: overwegend vrouw en tussen de 23 en 32 jaar. Maar bij het maken van haar video’s is die doelgroep niet top of mind. “Ik werk sinds het begin puur vanuit mezelf. Ik heb nooit gedacht: dit willen de mensen horen. Ik hoef me niet echt op een doelgroep toe te spitsen, want mijn humor heeft al een publiek.”

Verloofde en manager

Overigens staat Plas er wat betreft personal branding niet alleen voor. Zowel in de liefde als in zaken is haar steun en toeverlaat Resley Stjeward, die regelmatig opduikt in haar video’s, net als zoontje Frenky-Dean. De eerste berichten van merken die wilden samenwerken waren nog te behappen, maar sinds kort heeft Stjeward zijn baan verruild voor het fulltime managerschap.

Intussen heeft het online succes ook offline vele deuren geopend. Ze is momenteel bij RTL 5, geflankeerd door Dennis Weening en Rick Brandsteder, te zien in het realityprogramma Zon, Zuipen, Ziekenhuis. Dat smaakt nu al naar meer, aldus Plas. Maar presenteren is niet haar enige ambitie. Volgend jaar wordt haar grote droom werkelijkheid: een theatershow. “Dat wordt een hele andere tak van sport. Mijn comedyvideo’s zijn 90 procent freewheelen, de rest is een kwestie van editen. Voor mijn show wil ik alles voorbereiden en op papier zetten.”

The Secret

En dan hebben we het nog niet over de andere, nog geheime projecten die eraan zitten te komen, zoals een – oeps, verklapt – kledinglijn. Duizelt het haar nog niet? “Ik ben echt heel erg van The Secret. Ik visualiseer mezelf in dingen – meid, dat wil jij niet weten. Tegelijkertijd kijk ik niet te ver vooruit. Het klinkt echt heel cliché, maar ik probeer zo grounded mogelijk te blijven. Ik wil dat het blijft aanvoelen als iets leuks, en niet als iets dat druk geeft. Resley plant onze doelen gewoon rustig acht maanden vooruit. Ik denk dan: gast, ik moet gewoon een show schrijven voor 2019, laat me met rust. Zo ben ik meer.”


Grof en schunnig, óver het randje

Wie wel eens een video van Nienke Plas heeft gezien, weet dat ze graag kort door de bocht gaat met haar grappen. Maar één keertje was ze bang dat ze te ver was gegaan. Dat was in de #Hahalog Hollands Glorie, waarin ze onder meer vertelt over haar bezoekje aan het Anne Frank-huis. Punchline: zonde, die leegstand. “Maar die grap viel bij zoveel mensen goed, dat verbaasde me. Mensen houden van grof en schunnig, óver het randje. Ik heb sindsdien echt het gevoel dat ik gedekt wordt door de kijker. In ieder geval 40.000 mensen die me komen helpen, als ik opgewacht wordt door allemaal joden.”