achtergronden
15 februari 2019

Uit met een big bang

Totaal TV

De populairste nerds ter wereld luiden op 16 februari het einde van een tijdperk in. Dan start het laatste seizoen van The Big Bang Theory. Verzoekje van de acteurs aan de schrijvers: wordt nu eindelijk eens de lift gerepareerd?

Als je na elf jaar nog altijd te boek staat als de best bekeken comedyserie van Amerika, waarom zou je er dan mee stoppen? Precies dat vroegen de vele teleurgestelde fans zich af toen bekend werd dat het twaalfde seizoen van The Big Bang Theory tevens de laatste zou worden. Het antwoord is te vinden bij de grootste ster van de show, Jim Parsons, de man die al 255 afleveringen met verve gestalte geeft aan de bekendste nerd ter wereld, Sheldon Cooper.

“Ik voelde gewoon dat het tijd was”, legde hij onlangs uit. “Er spelen verschillende factoren mee, maar niet één negatieve. We hebben dit nu zo lang mogen doen, ik heb niet het idee dat er nog een verhaal ligt te wachten dat per se verteld moet worden. Natuurlijk, we zouden nog jaren op deze voet verder kunnen, maar persoonlijk heb ik het gevoel dat de koek nu wel op is”, aldus de 45-jarige acteur. “Bovendien weet ik niet hoe lang ik als man van middelbare leeftijd nog van zulke T-shirts kan dragen zonder uitgelachen te worden.”

De geek is chic

Het is niet overdreven om te stellen dat er met het einde van deze reeks ook een einde komt aan een tijdperk. “Dé comedyserie van deze generatie”, noemde CBS Entertainment-directeur Kelly Kahl de sitcom in een verklaring waarmee ze het slechte nieuws wereldkundig maakte. Ze heeft gelijk, maar laten we wel wezen: The Big Bang Theory is natuurlijk voorál de serie van de hedendaagse nerd. Dankzij Steve Jobs en Bill Gates hoefde je je als whizzkid al niet meer te schamen, maar sinds de komst van de hyperintelligente Sheldon en zijn awkward vrienden werd het officieel: de geek is chic.

Nu de start van het laatste seizoen nadert, nemen de speculaties over het einde van de serie toe. In het elfde seizoen zagen we hoe Sheldon en Amy, gespeeld door Mayim Bialik, elkaar op een even grappige als ontroerende manier het jawoord gaven, wat op zich al een mooie finale zou zijn geweest. Maar er zit nog een mijlpaal voor het superslimme stel in de pijplijn: een gezamenlijke wetenschappelijke doorbraak op het gebied van zwarte gaten in het heelal.

Overwinning voor Sheldon

“We hebben jaren gepraat over hoe slim Sheldon is, maar nu wordt het tijd dat we hem eens een overwinning geven als natuurkundige en eindelijk eens kunnen aantonen dat hij inderdaad zo intelligent is als dat we altijd hebben gezegd”, zei schrijver Steve Holland onlangs vooruitblikkend over de ’big bang’ waarmee de serie in mei zal afsluiten. “Dat wordt een leuk en interessante verhaallijn, zeker met Amy die hem daarbij helpt.”

De acteurs hebben ook hun wensen voor het slot van de serie. Zo hoopt Kaley Cuoco, die Penny speelt, dat nu eindelijk de lift, die eeuwig buiten dienst is, eens wordt gerepareerd. Parsons deelt die wens met haar en ziet de scène al helemaal voor zich. “Ik hoop dat ‘ie het voor tenminste één minuut doet. En dat we er dan met z’n allen in vast komen te zitten.”

Heel, heel verdrietig

Hoe het leven er ná The Big Bang Theory voor hem uit komt te zien? Dat weet hij zelf eigenlijk ook nog niet. “Het is niet zo dat ik specifiek ergens mijn zinnen op heb gezet”, aldus Parsons. “Ik het wel spannend op een leuke manier. Wat is het volgende hoofdstuk in mijn leven? Wat is het volgende hoofdstuk voor ons allemaal? Maar ik denk wel dat ik me heel, heel verdrietig zal voelen als de serie straks daadwerkelijk