
‘Tante Karin’ geeft haar wijsheid door
Karin Bloemen prijst zichzelf gelukkig met een rijke carrière, maar had nooit zo ver kunnen komen zonder goede begeleiding. Ze geeft haar vakmanschap daarom met veel liefde door als coach in een nieuw talentenprogramma van ABN AMRO. Daarmee krijgen jonge hoogvliegers op gebied van zang, dans, muziek en grafisch design een duwtje in de rug.
Samen met Nederlands Dans Theater, de pianobroers Arthur en Lucas Jussen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de designers van Exposize werkt ze mee aan het talentenprogramma Springplank, een maatschappelijk initiatief van ABN AMRO. Het project valt onder de sponsorrichting Partner van de Toekomst, waarmee de bank mensen en instellingen steunt die iets willen bereiken op gebied van sport, kunst, cultuur en ondernemerschap.
Bloemen kan haar ‘coachingsdrang’ momenteel botvieren op dertien jonge podiumtijgers. Ze stoomt ze klaar voor een optreden op de Uitmarkt, het evenement dat eind augustus het begin van het culturele seizoen inluidt. Tot die tijd komen de pupillen van ’tante Karin’, zoals ze binnen de groep wordt genoemd, iedere zaterdag vanuit het hele land naar Amsterdam om kleinkunstlessen bij haar te volgen.
De 55-jarige cabaretière, zangeres en actrice weet als geen ander wat een duwtje in de rug kan betekenen voor de carrière van een beginnend artiest. Zelf wist ze van toeten noch blazen toen ze eind jaren zeventig besloot werk te maken van haar droom om musicalster te worden. Tot ze haar eigen ‘coach’ ontmoette: de toenmalige directeur en oprichter van de Academie voor Kleinkunst, Johan Verdoner.
‘Ik was zijn proefkonijn’
Ik kwam uit de klassieke wereld en Johan wilde even kijken wat je allemaal kunt doen met iemand die zo’n basis heeft. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd en ik kan dat nu delen. Ik vind dat ik dat schatplichtig ben aan mijn oude directeur van de academie. Want het heeft me een rijke, prachtige carrière gebracht en ik gun dat een ander ook.”
Het is niet voor het eerst dat de artieste – die bekendstaat om haar grote jurken en dito kapsels – jong podiumtalent begeleidt. Ze heeft jarenlang lesgegeven op diezelfde kleinkunstacademie. Veel van haar leerlingen zijn goed terechtgekomen. Paul de Munnik, Thomas Acda, Plien en Bianca, Carice van Houten, Alex Klaasen, Remko Vrijdag en Lone van Roosendaal zijn allemaal begeleid door ‘La Bloemen’.
Waar veel van haar pupillen al op jonge leeftijd ontdekten dat ze talent hadden, zag Bloemen relatief laat in dat ze iets kon. Pas toen ze werd aangenomen op de kleinkunstacademie ging ze er zelf ook een beetje in geloven, vertelt ze. En ze wist zichzelf opnieuw te verbazen, niet lang nadat ze de opleiding had afgerond. “Eerst dacht ik dat ik geschikt was voor musical. Maar na drie musicals realiseerde ik me dat ik mijn grenzen moest verleggen. Ik wilde veel meer.
‘Ik geniet er nog elke dag van dat ik mensen kan betoveren’
Inmiddels kan ze – met een gevulde prijzenkast – terugkijken op een lange lijst cabaretshows, concerten en toneelvoorstellingen. En voorlopig is ze nog niet klaar: “Ik ben heel dankbaar dat ik elk jaar een mooie theatershow kan maken en dat ik de mooiste liedjes van de wereld kan zingen. Ik geniet er nog elke dag van dat ik mensen kan betoveren. En dan mag ik mijn ervaring nog doorgeven ook.”
Met de educatieve zaterdagen werken Bloemen en haar dertien leerlingen toe naar een optreden op het ABN AMRO-podium op de Uitmarkt. “Maar toch vormt dat niet het eindstation van dit project”, zegt Bloemen. “Ik hoop dat hierna het ene talent naar het conservatorium gaat en het andere talent naar de kleinkunstacademie of de toneelschool. Omdat ze gevoeld hebben dat ze iets kunnen en nu een basis hebben. Het is juist het begin.”