blog
1 april 2019

Podcastserie Hunkemöller: nu nog wat diepgang

frank.news

De nieuwste manier om een band op te bouwen met je publiek, is het maken van een eigen podcastserie. Wij van frank.news bespreken eens in de zoveel tijd een branded podcast die ons is opgevallen. Dit keer: ‘Love Letters from Hunkemöller’.

Een betere datum dan 8 maart had het lingeriemerk niet kunnen uitkiezen voor de lancering van ‘Love Letters from Hunkemöller’. De boodschap van deze podcastserie past immers precies bij die van Internationale Vrouwendag: solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. In de eerste aflevering is het merk vooral solidair met en strijdbaar voor de ‘curvy’ vrouw, aangezien het daarin helemaal draait om plussize topmodel Danielle van Grondelle.

Empoweren

De keuze voor het ‘plussize zusje van Doutzen Kroes’ ligt vanuit marketingoogpunt voor de hand. In de nieuwe campagne van het lingeriemerk, getiteld ‘Celebrating Beauty’, staat ‘empowerment’ namelijk centraal. En wat doe je anno 2019 als je wilt empoweren? Dan schotel je je klandizie een herkenbaar vrouwbeeld voor middels een ‘curvy’ model dat net zulke maten heeft als de gemiddelde Nederlandse vrouw en daar ook nog eens hartstikke blij mee is. Danielle van Grondelle, kom er maar in!

En als je dan toch een curvy topmodel in huis hebt dat naast rondingen ‘kracht, zelfverzekerdheid en trots’ als belangrijkste persoonlijkheidskenmerken heeft, zo meldt het persbericht, waarom dan niet deze vrouw centraal stellen in de eerste aflevering van een podcastserie over inspirerende vrouwen? Slim.

Onverbloemde merkboodschap

Maar ook weer niet. Een van de geheimen van een succesvolle branded podcast is dat je geen onverbloemde merkboodschap zendt. Daarin hebben de makers van Love Letters from Hunkemöller nog een kleine slag te slaan, aangezien de meeste luisteraars wel weten dat Van Grondelle het gezicht is van de nieuwe marketingcampagne van Hunkemöller. Hopelijk staat aflevering twee, waarin de Duitse influencer Ann-Kathrin Götze wordt geïnterviewd, wat meer op zichzelf. Teleurstellende spoiler: ze is ook model voor Hunkemöller.

Maar de grootste winst voor deze podcastserie is, nog los van de casting, te behalen op het vlak van diepgang en authenticiteit. Het half uur durende gesprek blijft van begin tot eind aan de oppervlakte dobberen. Het gaat van Danielle’s ‘morning routine’ met een ‘twenty minute meditation’ en een kopje thee tot tips om je als vrouw goed te voelen over jezelf. Zoals: “Wees niet je eigen ergste criticus. Focus op het positieve en niet het negatieve.” Ook vertelt ze over haar onplande switch van ‘gewoon’ model naar plussize model. Interessant, maar La Grondelle heeft vast wel meer te vertellen dan vrolijke verhalen over brieven van meisjes die zich door haar gesterkt voelen.

Hunkemöller doet er onwijs slim aan om af te stappen van de picture perfect-strategie met alleen maar bovennatuurlijke schoonheden als Doutzen Kroes in de catalogi. De consument gaat immers steeds minder prat op dat droombeeld en wordt juist gevoeliger voor een beeld waarin zij zich herkent. Een podcastserie waarin niemand het achterste van haar tong laat zien, draagt daar niets aan bij. Dus Hunkemöller, een tip voor de volgende aflevering: laat horen wie je echt bent én wie je tegenover je hebt.