blog
9 april 2021

Over hoe dat moet, leven

Met de verschijning van een interviewbundel met mijn verhalen, moest ik denken aan wat mijn moeder me eens vroeg. Waarom wil iemand het verhaal over een persoonlijk drama door mij laten optekenen in een landelijke krant? 

Ik heb een boek geschreven. Nou ja, ik schrijf voor een krant verhalen waarvan een uitgever er een aantal heeft gebundeld, samen met de verhalen van vakgenoten Eke Mannink en Linda Huijsmans. Ons boek, getiteld Leven met tegenslag – gesprekken over ongeluk en veerkracht, valt in de categorie boeken over zingeving. Want zingeving is in, zo viel ook te concluderen uit het succes van een eerder verschenen boek bij diezelfde uitgeverij, namelijk ‘De zin van het leven’ van Volkskrant-journalist Fokke Obbema.

Wanneer in de recente geschiedenis zijn we ons persoonlijk leed op deze manier gaan delen? En waarom?

De geïnterviewden in ons boek, die allemaal op de gevoelige plaat zijn gelegd door fotograaf Mark Horn, vertellen niet over hun visie op de zin van het leven. Waar ze wel over vertellen, is hoe ze zijn omgegaan met persoonlijk leed, zoals een zwaar ziekbed, het verlies van een kind, een verslaving of een faillissement. Kortom, over hoe ze op een bepaald moment in hun leven zijn omgevallen, maar het ook weer voor elkaar kregen om op te staan.

Mijn wijze moeder vraagt me naar aanleiding van deze interviewserie wel eens waarom mensen hun privézaken een de grote klok willen hangen. Aanvankelijk had ik niet echt een duidelijk antwoord op die vraag. Ja, wanneer in de recente geschiedenis zijn we precies ons persoonlijk leed op deze manier gaan delen? En waarom eigenlijk? 

De mensen die ik gesproken heb, hebben allemaal hun eigen redenen. De een wil schoon schip maken, publiekelijk een hoofdstuk afsluiten. Een ander wil een belangrijk inzicht delen, het liefst met zoveel mogelijk mensen. En een derde wil vooral troost of relativering bieden aan mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt, of aan degenen die bang zijn om ooit zoiets te moeten mee te maken. Allemaal begrijpen ze één ding: dat niemand het alleen kan. We moeten het als mensen met elkaar rooien door aan elkaar te vertellen hoe dat moet, leven.

Dus lees dat boek! Verkrijgbaar in de boekhandel, of online, zoals hier