blog
21 september 2018

Kan deze tienerserie pubers terugwinnen voor tv?

frank.news

Noorse tv-makers vonden met de tienersie Skam een geweldige manier om pubers te bereiken. De NTR kocht de rechten en maakte een gelijknamige Nederlandse adaptatie, waarvan de personages sinds drie weken ‘live’ zijn. Haalt dit de jongere weer terug naar de beeldbuis?

Waar is de tijd gebleven dat pubers gewoon, zonder morren een goeie serie keken die speciaal voor hen gemaakt was? Nou, ergens halverwege de jaren negentig, gok ik. Toen tieners, waarvan ik er eentje was, baalden dat ze pas om drie uit waren omdat ze dan wel héél hard moesten fietsen om nog op tijd te zijn voor een nieuwe aflevering van de Australische tienerserie Heartbreak High op Nederland 3. Voorafgegaan door My so-called life, met Claire Danes en Jared Leto toen die nog een posterboy was. Het was niet zo’n ramp als je die laatste een keertje miste, maar je wilde sowieso de volgende dag kunnen meepraten over de verwikkelingen in het leven van Drazic en Anita.

Oké, jeugdsentimentmodus: uit.

Jaren nadat adverteerders, marketeers en in hun kielzog tv-makers met pijn in het hart afscheid moesten nemen van deze overzichtelijke Youtube-loze tijd, gloort er sinds kort weer hoop aan de horizon. Eigenlijk helpt het niet dat ik dit opschrijf, omdat pubers tegenwoordig vooral het idee moeten hebben dat ze het zelf hebben ontdekt, maar iedereen heeft het erover, dus wij ook.

Het gaat hier over Skam, een ‘gritty’ dramaserie over een middelbare school in Oslo die zowel online als op de ouderwetse beeldbuis te volgen was. Was, inderdaad, aangezien het voor de makers een te grote monsterklus bleek om het langer dan vier seizoenen vol te houden. In die tijd werden wel alle kijk- en streamingrecords gebroken. De helft van het verkeer op de Noorse versie van NPO Start was voor rekening van Skam. En lineair keken er op het hoogtepunt gemiddeld bijna 800 duizend mensen naar, wat nogal een prestatie is gezien het Noorse inwoneraantal van 5,2 miljoen. Ook buiten de Noorse landsgrenzen ging Skam viral, helemaal tot in China. Dat gebeurde wel ondergronds, aangezien de omroep de filmpjes voor buitenlandse kijkers had geblokkeerd.

Waarom jongeren massaal verslaafd werden aan Skam, wat Noors is voor ‘schaamte’, is mede te verklaren uit de interactieve manier van vertellen. De personages en verhaallijnen speelden via de sociale kanalen constant een rol in het leven van de kijker, met foto’s en filmpjes die uit het leven gegrepen leken, mede dankzij de timing. Een filmpje van een nachtelijk feestje werd ook daadwerkelijk midden in de nacht geplaatst. Volgers van het personage Eva Kviig Mohn begonnen zich dus net zo betrokken te voelen bij haar wel en wee als dat van hun échte vrienden. En we weten allemaal: betrokkenheid betekent likes en comments, wat zich weer uitbetaalt in het algoritmische lopende vuurtje waar adverteerders zo dol op zijn.

Naast Franse, Italiaanse, Duitse en Amerikaanse adaptaties, is er sinds kort ook een Nederlandse versie van Skam, die ook gewoon Skam heet. Klinkt toch cooler dan ‘Schaamte’. Of Nederlandse jongeren de serie net zo cool – dan wel ‘hard’, ‘ziek’, of ‘lit’ vinden, moet nog blijken. De 1.245 meetkastjes van Stichting KijkOnderzoek (SKO) telden zondag bij de eerste aflevering een schamele 93.000 kijkers, maar dat zegt natuurlijk helemaal niks. Want op YouTube staat de teller op een indrukwekkende 5,5 duizend abonnees en hoofdpersonage Isa Keijser, gespeeld door Suus de Nies, verwelkomde gisteren haar 1.140e volger (ik).

Inhoudelijk doet Skam me trouwens denken aan een serie waarvoor ik vroeger héél hard naar huis fietste om het maar niet te hoeven missen. Dat ging ook over relaties, identiteitsproblemen, eetstoornissen, homoseksualiteit, multiculturaliteit, geestelijke gezondheid, religie en verboden liefdes zonder de humor uit het oog te verliezen. De acteurs acteerden net zo naturel en ook al bestond Instagram nog niet, toch leefden we net zo hard met de personages mee.

Zelfde idee, andere tijd.

Groetjes, je moeder.