interviews
9 december 2021

‘Niet swipen en chatten, maar meteen op date’

Financieele Dagblad

In De Vonk vertelt wekelijks iemand over een beslissend moment in zijn of haar loopbaan. Deze week: Philip van den Heuvel (25), cfo van Breeze. Met zes medestudenten ontwikkelde hij de allereerste datingapp die de chatfase overslaat.

Het plan om een start-up te beginnen krijgt Philip van den Heuvel in 2018 als student elektrotechniek in Delft. Om precies te zijn op een borrel van het door studenten gerunde bureau De Kleine Consultant, waar hij en twee vrienden actief zijn. Wat voor bedrijf het moet worden, weten ze niet. Alleen dat ze er in februari 2019, na hun voltijds studieverplichtingen, mee zullen beginnen.

Omdat ze het team belangrijker vinden dan het idee, stellen ze eerst een lijstje samen van ondernemende vrienden die de groep kunnen verrijken. Zo ontstaat een club van zeven oprichters, allemaal studenten van de TU met een design- of technische achtergrond.

Datingprofielen op A4-tjes

In een Excel-sheet verzamelen ze mogelijke ideeën, zoals een app die je naar lokale koffietentjes stuurt. En een blinddatingapp. ‘Om te testen of mensen überhaupt wel zonder chatten wilden daten, lieten we medestudenten A4’tjes zien met profielen van vrijwilligers, met de vraag of ze met hen een afspraakje wilden. Binnen een week hebben we onze eerste date geregeld’, vertelt Van den Heuvel.

Echt concreet wordt het idee voor de datingapp na een inspiratiereis naar Silicon Valley, waar het veel gaat over het belang van toewijding. ‘Toen dachten we: als wij het echt gaan doen, zo’n start-up, moeten we ervoor gaan met alles wat we hebben. Ons gevoel zei dat Breeze het moest worden.’

Want niet alleen hun collega-studenten, ook de oprichters zelf vinden dat datingapps beter kunnen. ‘Je krijgt wel veel matches, maar dat leidt zelden tot een date.’ In plaats van gebruikers zo lang mogelijk online te houden met swipen en chatten, wil Breeze ze zo snel mogelijk samenbrengen. In de app maak je een profiel aan met een foto en enige informatie over jezelf, en vervolgens zorgt een zelflerend algoritme voor een match. Die kun je al dan niet accepteren, en dan volgt een datumprikker om tot een ­afspraakje te komen.

‘We hebben besloten voor dit plan te gaan met alles wat we hebben’

Betalen doe je niet met je data en aandacht, maar met ouderwetse euro’s. Je betaalt €7,50 per afspraakje. Dat bedrag is inclusief de reservering en het eerste drankje bij een van de cafés waar Breeze mee samenwerkt. ‘Daarnaast is het nodig om het platform en de helpdesk draaiende te houden’, aldus Van den Heuvel, die zelf ook gebruikmaakt van de app. Er is ook een goedkoper tarief. Voor een ‘wandeldate’, waarbij Breeze alleen de ontmoetingsplek bepaalt, ­betaal je €5.

Daten moet luchtiger

Breeze is niet alleen een uitkomst voor singles die ‘chatmoe’ zijn, zegt Van den Heuvel. Het zou ook iets kunnen zijn voor mensen die wél zeggen eerst te willen chatten. ‘Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat iemand online leren kennen niet goed correleert met hoe het fysiek uitpakt. Het leidt zelfs vaak tot te hoge verwachtingen, waardoor het alleen maar tegenvalt wanneer je iemand daadwerkelijk ontmoet.’

In de testfase ontdekten Van den Heuvel en zijn partners dat online daten als iets ‘zwaars’ en serieus werd gezien. Wat hen betreft mag het wel wat luchtiger — vandaar de naam Breeze, Engels voor ‘briesje’.

Onlangs organiseerde de app zijn 10.000ste date, precies tien keer zoveel als een jaar geleden. Het doel is over vijf jaar, misschien wel in Engeland of de Verenigde Staten, voor de vijfmiljoenste date te zorgen.

Van den Heuvel hoopt dat hij tegen die tijd zelf gebruiker af is. ‘Ik vind daten leuk, en ook hoe het is om dat via Breeze te doen. Het is heel iets anders dan programmeren, zeg maar.’ Hij voegt er lachend aan toe: ‘Maar ik hoop op een gegeven moment ook iemand te vinden.’

Foto: Friso Keuris voor het FD