achtergronden
2 februari 2020

Marketeers opgelet: hoe bereik je VSCO-girls?

frank.news

De opkomst van de VSCO-girl creëert kansen voor merken. Maar hoe val je in de smaak bij een doelgroep die tot nog toe op eigen houtje merken heeft geherpositioneerd? Lees hier: VSCO-meisjes voor dummies, plus drie gouden regels.

Ik hou oprecht van mijn Birkenstocks. Maar kennelijk is er wereldwijd een heel legioen jonge meiden die de Duitse slippers op ironische wijze draagt. We hebben het hier over de zogeheten VSCO-girls. Deze relatief nieuwe trend is genoemd naar de gelijknamige foto-app die lijkt op Instagram, maar een veel minder brede doelgroep aan zich bindt en zich vooral onderscheidt met artistiekerige, ‘beachy’ filtertjes. Zelf had ik ‘m jarenlang op m’n telefoon staan, zonder dat ik er ik er echt iets mee deed aangezien Instagram er al was.

Maar ik ben dan ook geen VSCO-girl. Sterker nog, ik had haar moeder kunnen zijn. Om een beeld te krijgen van wat je je als nietsvermoedende dertigplusser moet voorstellen bij dit uit Amerika overgewaaide genre meisje, is het raadzaam om eerst eens een andere app aan te slingeren die je je eraan herinnert hoe oud je bent; op TikTok staat een eindeloze stroom filmpjes van persiflages op het fenomeen die de kenmerken goed uitlichten.

Strakke schelpjeskettingen
In het kort: een VSCO-girl is een tienermeisje, zeult de hele dag een thermosfles met zich mee, loopt in oversized T-shirts, draagt strakke schelpjeskettingen die wij in de jaren negentig als armbandjes kochten op braderieën in Frankrijk en is dol op ‘scrunchies’, die in de jaren tachtig nog gewoon roezels heetten, of wokkels, afhankelijk van waar in Nederland je woonde. Nogal bizar is het vreemde taaltje dat het VSCO-meisje spreekt. ‘Sksksk’ betekent dat er iets grappig is en ‘And I oop’ duidt erop dat er zojuist iets verrassends is gebeurd.

Daarnaast heeft ze een lijst ingedutte, ‘normcore’ merken nieuw leven ingeblazen, zonder dat daar vanuit die merken enige vorm van strategie achter is schuilgegaan. VSCO-girls hebben niet alleen Birkenstock geherpositioneerd, maar ook de rubberen klompjes van Crocs, de 52-jaar oude huidverzorgingslijn Mario Badescu, de shorts van Lululemon, de rugtassen van Fjallraven en de lippenbalsem van Carmex. Wat VSCO-girl daarmee wil uitstralen is: ik heb er niet mijn best voor gedaan om er zo uit te zien.

Kans voor merken
Hier ligt natuurlijk een kans voor andere merken. Grote vraag: hoe val je in de smaak bij VSCO-meiden? Een merk dat dat goed doet, is Pura Vida, eigenlijk het enige merk dat zich bewust op deze doelgroep richt. Onlangs lanceerde deze Californische sieradenboer een speciale armbandenlijn voor VSCO-meisjes. Dit merk voldoet aan de volgende drie kernelementen:

1.Toon je betrokkenheid bij het milieu. VSCO-meisjes zijn hartstochtelijk met de planeet bezig. Vandaar dat ze om de haverklap ‘save the turtles’ roepen en uit metalen, in plaats van plastic rietjes drinken. Critici plaatsen hun vraagtekens daarbij; is het oprecht of vooral een imago-ding? Hoe dan ook is het als merk slim om je beleid op het gebied van duurzaamheid te verbeteren, dan wel zo goed mogelijk naar voren te brengen.

2.Wees digitaal bij de tijd. Had je nog nooit van de app VSCO gehoord? Snap je negen van de tien keer de punchline van een TikTok-filmpje niet? Dan is het raadzaam om je eerst eens te verdiepen in de digitale wereld van Generatie Z. Of iemand aan te nemen die het wel snapt.

3.Wat je ook doet, wees niet te hip. De merken die al waren omarmd door VSCO-meisjes, blinken daar immers ook niet in uit. Ze zijn eerder mainstream, zwaar passé of, zoals een VSCO-girl het zal zeggen, guilty pleasures. Een ding is duidelijk: een VSCO-meisje zal altijd comfort verkiezen boven hipheid.