blog
22 november 2019

Instagram is het nieuwe, verbeterde Tell Sell

frank.news

Van een apparaat die mee-eters opzuigt tot wonderplaksel waarmee boren overbodig wordt. Distributeurs van schijnbaar vernuftige producten hebben in Instagram een ultiem platform gevonden om in te haken op onze oerbehoefte om impulsaankopen te doen. De marketingtechniek doet sterk denken aan die van het ouderwetse Tell Sell.  

Een strandlaken dat een ‘zandvrije zone’ van twee bij twee meter creëert. Dat wíl je toch? Dus toen die vakantie eenmaal was geboekt en het zogeheten Zandlaken™ voor de dertigste keer voorbij kwam in mijn Instagram-timeline, ging ik voor de bijl. Helaas lag ik er in de praktijk afgelopen zomer alsnog bij als een zandkroket, ondanks dat inventieve, dubbellaagse kleed met gaatjes waar zandkorrels inderdaad doorheen zakken, om vervolgens via de onderkant weer terug te komen. Want wat je ook bedenkt: op het strand is zand nu eenmaal overal.

Dus toen ik in de maanden daarna werd bestookt door een minstens zo agressieve Instagram-campagne van een merk genaamd Luxurious Locks en bijna geloofde dat met de ‘revolutionaire 4 in 1 Multi Dryer’ mijn haar voortaan 72 uur onafgebroken fantastisch zou zitten, drukte ik nét niet op de bestelknop. Want zoals zand op het strand nu eenmaal overal is, is de groeirichting van mijn haar helaas met geen enkel wonderapparaat te veranderen.

Supersneakers in je timeline

Wat is dat toch met Instagram en die reclames die zichzelf net zo lang herhalen totdat je tot aankoop overgaat? Niet dat de ‘target advertising’ dan eindelijk stopt, ondervond mijn wederhelft onlangs. Hij bestelde sneakers van een merk dat hem ervan overtuigde dat een leven zonder deze extreem comfortabele en onverwoestbare schoenen ondenkbaar is. Intussen zijn de sneakers naar een vriend met dezelfde schoenmaat en heeft mijn verloofde gewoon weer een afspraak gemaakt bij de orthopeed voor nieuwe zooltjes. De spam is er niet minder om geworden; behalve in zijn timeline, zit het nu ook z’n mailbox.

Kennelijk werkt het. De manier waarop doet sterk denken aan hoe het – ja, echt – Nederlandse thuiswinkelbedrijf Tell Sell de meest bizarre en schijnbaar vernuftige producten aan de man bracht in een tijd dat online shoppen nog niet bestond en televisie nog impact maakte. De hysterische verkopers, die werden nagesynchroniseerd met een overdreven Amerikaans accent, wisten er hordes consumenten van te overtuigen dat een zingende vis voor aan de muur iets is dat je moet willen. Om nog een klassieker te noemen: de Ab King Pro, een apparaat voor de buikspieren dat zonder inspanning van de dragen verbluffende resultaat. In één woord: amázing.

Online microtargeting

Er zijn natuurlijk verschillen tussen het oude Tell Sell en de Instagram-reclames van nu. Zo viel Tell Sell op met de ellenlange ‘infomercials’, terwijl op Insta de spotjes uiteraard kort zijn, zoals past bij het medium, of is er alleen een slideshowtje van foto’s te zien. Daarnaast is er natuurlijk een groot verschil in targeting. Wist je vroeger dat je overdag via de RTL-kanalen vooral huisvrouwen, studenten en en ouderen zou bereiken, tegenwoordig weet de distributeur van die wonderföhn mij heel goed te vinden dankzij online microtargeting. En in tegenstelling tot de Tell Sell-spotjes zijn op Insta de consumentenreviews binnen handbereik in de comments – hoewel de negatieve er waarschijnlijk wel worden uitgefilterd.

Wat meer opvalt is de overeenkomstige strategie dat op een ultieme manier gebruik maakt van de ingebakken behoefte van mensen om iets te willen kopen. 1. Vind een probleem. 2 Dik het probleem aan. 3. Kom met een oplossing. 4. Herhaal dit eindeloos. Om de verkopers van de ‘PRO Blackhead Remover’ te citeren: ‘Veel meisjes voelen zich onzeker door hun huid.’ Meteen daaronder de oplossing: ‘Met onze producten zeg je voorgoed vaarwel tegen die onzekerheid!’ Wat goed helpt bij het aandikken van het probleem, is het aanhalen van cijfers, zoals de Magic Bra stelt dat 80 procent van de vrouwen een verkeerde beha draagt. Om dezelfde reden haalden de ‘deskundigen’ op Tell Sell graag ‘wetenschappelijk onderzoek’ aan: het straalt betrouwbaarheid uit.

Disclaimer: met deze korte analyse wil ik niet beweren weg dat de producten niet doen wat ze beloven. Ik hoor het graag als er is die iemand ervaring heeft met de 4 in 1 Multi Dryer.