interviews
9 maart 2022

‘Ik ben juist geen cowboy’

Financieele Dagblad

In De Vonk vertelt iemand over een beslissend moment in zijn of haar loopbaan. Deze week: Maurits Grosfeld (30). Hij is de oprichter van House.nl, het eerste volledig transparante, datagedreven makelaarsmodel dat de huizenmarkt eerlijker moet maken.

Maurits Grosfeld is geen groentje als hij in 2017 voor zichzelf begint met de handel in commercieel vastgoed. Eerder zette hij samen met Mark Kalse betaalapp Sowdan in de markt, maar die werd, helaas voor hem, ingehaald door Tikkie.

Als beginnend makelaar moet hij wennen aan de ondoorzichtige transacties in het wereldje. Ook ziet hij dat collega’s panden onder de marktprijs aan beleggers verkopen om er zelf beter van te worden.

Hoewel Grosfeld ook zelf benadeeld wordt door die schimmigheid, stuit deze hem naar eigen zeggen vooral in moreel opzicht tegen de borst. ‘Het is een lastige markt’, blikt hij terug. ‘Maar je dient als makelaar toch altijd het belang van je koper of verkoper. Dan vind ik het cru wanneer je voor je eigen portemonnee kiest.’

‘Je dient als makelaar het belang van je klant. Ik vind het cru als je voor je portemonnee kiest’

Onderzoek

Grosfeld wil daar iets aan doen. Om erachter te komen hoe, start hij een onderzoek onder vijfduizend huiseigenaren, kopers en verkopers in het commerciële en particuliere vastgoed. Zij blijken niet alleen ontevreden over het gebrek aan openheid en eerlijkheid bij transacties, maar ook over wat daaraan voorafgaat, zoals de selectie van kijkers.

Met die conclusies in het achterhoofd bouwt Grosfeld in 2019 House.nl, het eerste volledig transparante makelaarsmodel. Makelaars hebben hierin veel minder macht dan in het huidige systeem, doordat ze geen informatievoorsprong hebben op kopers en verkopers. Ze kunnen dus niets achterhouden voor eventueel eigen gewin.

Biedingen op het platform verlopen volgens het principe van een open veiling. Critici van dit model wijzen erop dat hierbij vaak een hogere verkoopprijs wordt behaald dan in een gesloten systeem. ‘Maar bij een open veiling is die prijs wel eerlijk tot stand gekomen’, zegt Grosfeld. ‘Kopers kunnen namelijk het biedproces volgen en meerdere keren in kleine stapjes overbieden.’

Bovendien blijkt uit het onderzoek van Grosfeld dat kopers de matiging tussen de hoogste en een na hoogste bieder belangrijker vinden dan de daadwerkelijke hoogte van de verkoopprijs. Met een gesloten biedsysteem is dit niet zo. De koper kan dan maar een keer een bod uitbrengen en tast verder in het duister.

Het is Grosfeld erom te doen dat alle spelers op de woningmarkt over dezelfde informatie beschikken gedurende het aan- en verkoopproces en dat de spelregels van tevoren duidelijk zijn. ‘Dat is nu niet zo. Nu heeft in een verkopersmarkt alleen een verkoper voordeel. En in een kopersmarkt alleen de koper’, aldus Grosfeld.

Zelflerend model

Zijn liefde voor vastgoed komt in het nieuwe makelaarsmodel samen met zijn liefde voor digitale producten. Want House.nl steunt deels op een zelflerend model, gebaseerd op externe informatie van onder meer het kadaster en interne analyses van dataspecialisten. Dit laat iedereen die het weten wil, zien wat de verwachte vraag- en transactieprijs van zijn huis is, en dus wat het waard is. ‘We gebruiken die data om verkopers zo goed mogelijk te voorzien van informatie om het maximale uit hun woning te halen.’

Begin april gaat een grote platform-update ‘live’. Waar momenteel alleen nog het bieden transparant is, is straks ook alles wat daarvoor en daarna gebeurt voor iedereen inzichtelijk.

De update introduceert ook een nieuw tariefsysteem. Werkt House.nl nu nog met een courtage van 1%, straks kan de klant opteren voor een van de vaste betaalpakketten, waarbij hij kan kiezen voor veel of weinig begeleiding.

Grosfeld, die nu zes man personeel in dienst heeft, wil binnen drie jaar tot de top tien van grootste makelaarskantoren te behoren. Maar net zo belangrijk voor hem is het veranderen van een ‘heel erg verouderd model’. Gevestigde makelaars zijn daar minder blij mee; sommigen noemen hem een cowboy. ‘Ik denk juist dat het tegenovergestelde waar is, simpelweg vanwege het feit dat wij de transactie van a tot z vastleggen en dus kunnen bewijzen.’

Foto: Friso Keuris voor het FD