achtergronden
8 mei 2018

Hoe Nu.nl reaguurders buiten de deur houdt

frank.news

Er kan weer gereageerd worden op de nieuwsberichten van Nu.nl. Voor een open riool vol agressieve reaguurders hoeven we niet te vrezen, belooft redactiechef Colin van Hoek. Scheldpartijen stralen negatief af op het merk. “Maar ik vind het ook onze journalistieke verantwoordelijkheid.”

Waarom komen jullie terug op het besluit om de reageermogelijkheid overboord te gooien?

“We dachten dat zich dat naar Facebook zou verplaatsen, maar dat is wel echt een open riool gebleken. Daar is niet tegenop te modereren. Heel lang hadden wij niet het systeem om het terug te brengen op een manier waarmee het voor ons behapbaar is. Nu wel. We werken samen met The Coral Project, een initiatief van onder andere The New York Times en de Washington Post. Het systeem dat deze media tot stand hebben gebracht, filtert al een deel van de reacties uit op basis van bepaalde woorden en zinnen die worden gebruikt, en geeft lezers een bepaalde score op basis van hoe vaak een reactie wordt toegewezen of afgewezen. Met dat systeem geloven wij erin dat we reacties kunnen terugbrengen op de manier die wij willen.”

Wat is die manier precies?

“Tuurlijk mogen mensen ook gewoon hun mening geven. Maar we willen vooral dat reacties iets toevoegen. Of het nou is dat mensen nog vragen hebben, waardoor wij het artikel completer kunnen maken, of dat ze informatie hebben die ze met ons willen delen. Het kan een deskundige zijn of gewoon een lezer die bepaalde informatie mist.”

Hoe belangrijk is het buiten de deur houden van reaguurders voor het merk Nu.nl?

“Het staat wel op jóúw site als mensen racistische dingen zeggen of elkaar met de dood bedreigen. Wij zeggen dat we dat modereren, dus dan moeten we dat ook doen. Als we iedereen los zouden laten gaan, wordt dat aan ons merk gekoppeld. Maar ik vind het ook onze journalistieke verantwoordelijkheid.”

Zijn er dankzij dat nieuwe systeem geen redacteuren meer nodig voor het ‘wegjorissen’ van scheldpartijen?

“Zeker wel. Er heeft altijd één redacteur dienst. Want het systeem is niet alwetend en moet ook informatie gevoed worden. Denk aan nieuwe scheldwoorden, maar ook de dubbele betekenis van bepaalde woorden. Kanker kun je zowel medisch gebruiken als als scheldwoord. Maar had gaat niet alleen om het schorsen of bannen van gebruikers die over de schreef gaan. De redacteuren zitten daar ook om de toevoegingen en vragen van mensen op te pakken. Het is ook een hele goede tool om in contact te komen met je lezer. En dat is juist nu belangrijk, want het vertrouwen in de media bevindt zich niet bepaald op een hoogtepunt in dit tijdperk van nepnieuws.”