
‘Generatie Z wil kaders en knaken’
De strijd om talent op de huidige krappe arbeidsmarkt win je als bedrijf niet met een gelikte marketingcampagne alleen. Zéker niet als je specifiek op zoek bent naar jonge werknemers, zegt Rogier Thewessen van YoungCapital. Hoe wel? Hij legt het uit in deel 2 van de serie over employer branding.
Lang was het voor jong talent zonder ervaring vechten om een baan. Maar door de extreme daling van de werkloosheid, heeft tegenwoordig iedereen wat te kiezen, ook jongeren zonder indrukwekkend cv, constateert Rogier Thewessen, een van de drie oprichters van het succesvolle recruitmentbureau YoungCapital. Dus ja, als bedrijf doe je er slim aan om je employer brand een beetje op te poetsen. Maar één tip voordat je aan de slag gaat: hou het echt.
Fakers vallen voor de mand
,,Een employer brand is iets heel persoonlijks, dat komt echt voort uit de cultuur van een bedrijf,” legt Thewessen uit. ,,Dat verander je niet in een paar dagen, dat kost tijd. Dus pas vooral op dat je niet een heel ander verhaal verkoopt. Straks komen er mensen bij je op de werkvloer en blijkt het niet te kloppen. Dat is iets waar de jonge generatie meteen doorheen prikt. Die houden niet van nep en je anders voordoen dan je bent, dat hebben ze meteen door. Dat is een enorme afknapper.”
Waar je je volgens Thewessen ook maar beter verre van kunt houden als je als bedrijf jong talent wilt werven: branded content. ,,Tekst werkt sowieso niet meer. Voor jongeren moet je video’s maken of bereik hebben op Instagram. Maar heel eerlijk? Dat is voor de meeste bedrijven gewoon niet haalbaar. Want dan gaan ze dingen doen die eigenlijk niet in hun kerncompetenties liggen. Het is heel moeilijk om content te maken als je zelf geen YouTuber bent, want die maken content die vanuit henzelf komt.” En dan loopt je alweer hetzelfde probleem aan: als het verhaal niet klopt, ben je nep en val je door de mand.
Nuchtere generatie
Maar wat werkt wél? Gevraagd naar de visie van YoungCapital op employer branding antwoordt Thewessen nuchter: ,,Zoek het gewoon op werkvloer. Zorg dat je een leuk kantoor hebt, dat je de goede mensen aanneemt, dat je ze vrijheid geeft, maar vooral aandacht. Heel simpel. Vraag ze gewoon eens: hoe is het met je en wat kunnen we beter doen? Dat adviseren wij altijd aan bedrijven.”
Veel van de jongeren die Thewessen met zijn uitzendbureau bedient, maken deel uit van Generatie Z: mensen die geboren zijn tussen 1995 en 2010. Die zijn een stuk nuchterder dan hun voorgangers.
Waar een millennial is opgegroeid met het idee dat werk vooral ‘leuk’ moet zijn of iets waar je al je leven lang van hebt gedroomd, is een ‘Gen Z’er’ iets ouderwetser. Uit onderzoek van YoungCapital blijkt namelijk dat de nieuwste lichting jongeren weer meer waarde hecht aan salaris, aangezien die met eigen ogen vaders of moeders ontslagen hebben zien worden door de crisis.
Op waardering voor een goed salaris speelt YoungCapital in met de campagne ‘Make money. Work’. ,,Dat is echt iets dat jongeren van deze tijd aanspreekt,” zegt Thewessen. ,,Heel veel van onze klanten vinden het helemaal niks, vinden het te plat omdat het leven niet alleen om geld draait. Maar die campagne haalde wel 69 procent meer jonge mensen binnen dan de vorige.”
Een beetje concreet graag
Ook blijkt dat jongeren van nu graag precies weten waar ze aan toe zijn. Heb het dus niet over een ‘marktconform salaris’, maar hou het concreet door in een vacaturetekst gewoon het bruto uurloon te vermelden. En denk niet dat je ze helpt door ze meteen veel vrijheid te geven. Oudere werknemers, die naast hun werk meestal een druk gezinsleven hebben, vinden het fijn om thuis te kunnen werken en op hun resultaten te worden afgerekend. Maar jongeren niet, weet Thewessen.
,,De jongeren die wij aan het werk zetten, hebben vaak hun eerste baan. Die zitten gewoon liever op kantoor, met een leuke groep mensen, omdat ze nog niet weten wat er van hen verwacht wordt. Ze willen vaak duidelijke kaders waar ze aan moeten voldoen om succesvol te zijn in een bedrijf. Iemand die voor het eerst op een salesafdeling zit, heeft nog geen ervaring. Die wil weten hoe het hoort, hoeveel calls je op een dag doet en hoeveel bezoeken je aflegt.”
Wees flexibel
Overigens houdt jong talent vandaag de dag niet alleen van duidelijke kaders, maar ook van een flexibele opstelling van een werkgever. De simpele reden daarvoor is dat veel jongeren hun eerste baan combineren met een studie of opleiding. ,,Als je studerende werknemers wilt vasthouden, is het dus zaak om hun roosters daaromheen te plannen.”
Een voorbeeld van een bedrijf dat het helemaal heeft begrepen? ,,Nou, wij,” zegt Thewessen, lachend, niet gehinderd door bescheidenheid. ,,Als je bij ons binnenkomt, dan voel je gewoon een bepaalde energie. Dat komt doordat er alleen maar hele enthousiaste, gedreven mensen werken. Wij luisteren heel goed naar hoe we onze medewerkers blij kunnen maken, zodat ze fluitend hun werk kunnen doen. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in die fijne telefoon voor het personeel, maar ook dat onze systemen goed werken. Het is niet één ding, alles bij elkaar moet kloppen.”
Picnic
Maar ook online supermarkt Picnic vindt ‘ie goed. ,,Alles wat ze doen, klopt. Die milieuvriendelijke, elektrische autootjes, de leuke uitstraling, de flexibiliteit naar de klant en de goede inwerktrajecten voor personeel. Dat is nou een goed voorbeeld van een bedrijf dat jongeren echt aanspreekt. Knap, want ze hebben er geen grote reclamebudgetten tegenaan gegooid.”
Het geheim zit ‘m in een goede bedrijfscultuur, denkt Thewessen. ,,De mensen die dit hebben opgezet, hebben over alles nagedacht. Gemene deler: what you see is what you get.”