interviews
4 februari 2016

Geen ontkomen aan Jandino Asporaat

AD

Als er iemand geschikt is als presentator van de nieuwe tv-show Playback Je Gek, dan is het ‘playback-gek’ Jandino Asporaat wel. “Ik playback alles. Alles dat een beetje een lekkere beat heeft of een beetje dramatisch klinkt. Van rock tot I Will Always Love You van Whitney Houston”, vertelt de presentator in de aanloop naar de eerste aflevering.

Zijn favoriete playbackplek is de auto. Hoewel, écht playbacken doet hij dan niet; dat denken alleen de filerijders die Asporaat met de raampjes dicht geluidloos zien meeblèren. “Want die niet weten, is dat ik dan eigenlijk keihard zit te zingen.” In huize Asporaat wordt regelmatig een heuse Mini-playbackshow gegeven, met zijn zoontje en dochtertje als de grote sterren.

Playback Je Gek, waarin iedereen met een beetje playbacktalent zijn of haar playbackkunsten mag vertonen, gaat vanavond van start op RTL 4. Op het menu staan onder anderen een kassajongen die Nicki Minaj nadoet en twee jonge meiden die een scène van Geer en Goor naspelen. Anders dan Dance, Dance Dance, dat Asporaat presenteerde met Chantal Janzen, is de nieuwe playbackshow geen wedstrijd. Het draait om de lol.

Er is dit televisieseizoen geen ontkomen aan Asporaat. Naast Playback Je Gek en de sterrenshow Dance, Dance Dance, dat onlangs werd gewonnen door actrrice Pip Pellens en haar vriend Pim Wessels, heeft de presentator en stand-upcomedian dit najaar nog een programma op de rol staan. Op 12 november begint zijn talkshow op RTL 5.

Daarin belooft hij ‘flink uit te pakken’. “Ik heb eindelijk mijn band, die ik jarenlang heel graag wilde. Het is een zestienkoppige formatie, letterlijk een orchestra, maar dan van deze tijd.” Het wordt een tv-programma met het gevoel van een theatershow. “Door bijvoorbeeld veel met het publiek te improviseren”, aldus Asporaat. “Dat doe ik ook in mijn voorstellingen.”

Naast drie tv-programma’s en een theatervoorstelling waarmee hij momenteel door het land toert, werkt Asporaat ook nog aan een album – waarover hij nog niets wil zeggen – en een speelfilm. De comedy, getiteld Bon Bini Holland, komt in december in de bioscoop. Hij speelt daarin een een Antilliaanse oplichter die zijn geld verdient met het illegaal verhuren van vakantiehuisjes.

Die RTL 4-talkshow noch zijn filmdebuut ziet Asporaat als een hoogtepunt. “Ik beschouw eigenlijk alles dat ik de afgelopen jaren voor elkaar heb gekregen als een hoogtepunt. De film, de presentatie met Chantal in Dance, Dance, Dance, Playback Je Gek… Ik ben de hele tijd bezig met hoogtepunten. En dat gaat thuis gewoon door. Bijvoorbeeld als mijn dochtertje weer een stap zet of als ze weer een woordje zegt. Sinds twee weken geeft ze handkusjes. Nou, dan gaan thuis de slingers nog net niet uit.”