lijstjes
4 maart 2016

De meest gluiperige acties van Frank Underwood

Dagblad van het Noorden

Hij is misschien wel het meest gehate hoofdpersonage van Netflix: Frank Underwood. Aan de vooravond van het vierde seizoen van House of cards blikken we terug op zijn meest gluiperige acties.

 

De hond

Een harde klap. Frank Underwood loopt naar buiten en treft een gewonde hond aan. Hij richt zich tot de camera en begint zijn allereerste monoloog: ,,Er zijn twee soorten pijn. Pijn waar je sterker van wordt, en zinloze pijn. Ik heb geen geduld voor zinloze zaken.” In koelen bloede wurgt hij de hond, die vecht voor zijn leven. De eerste kennismaking met Kevin Spacey in de rol van Underwood zet de toon voor wat komen gaat.

De eerste moord

Doet de naam Peter Russo nog een belletje rinkelen? Dat is die getroebleerde congressman die in het eerste seizoen als een belangrijke pion dient in het sinistere masterplan van Underwood. Hij neemt de kwetsbare politicus onder zijn vleugels, lapt hem op en chanteert hem om uiteindelijk vicepresident te kunnen worden. Dat lukt. Underwood ontdoet zichzelf daarna van die arme Russo, waarbij hij het doet lijken op zelfmoord.

De tweede moord

De jonge verslaggeefster Zoe Barnes denkt dat ze de jackpot heeft als ze Underwood weet te strikken als haar geheime, hooggeplaatste bron in het Witte Huis. De twee werken – ook tussen de lakens – dan ook prima samen, totdat ze in seizoen twee vermoedens krijgt dat hij iets te maken heeft met Russo’s dood. Het is een plottwist van jewelste: Underwood die Barnes tijdens een gesprek met één beweging onder de metro duwt.

De journalist

Barnes’ verdrietige vriendje, journalist Lucas Goodwin, zet de jacht op Underwood voort. Maar de krachten waar hij tegen vecht, zijn sterker dan hij denkt. Back off, zegt Underwoods assistent en manusje-van-alles Doug Stamper, maar Goodwin wil niet luisteren. Vervolgens wordt hij, met de hulp van een hacker en FBI-sloofje Gavin Orsay geframed als cyberterrorist. Dat komt Goodwin op tien jaar gevangenisstraf te staan. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem vernomen.

De president

Het doel van het zieke machtsspel van Frank Underwood is een plek op de belangrijkste stoel van het Witte Huis, die van de president. Nadat hij eenmaal de plek van vicepresident heeft weten te bemachtigen, moet hij alleen nog ‘even’ van president Garrett Walker af zien te komen. Dat heeft wat voeten in de aarde: stoken in het presidentiële huwelijk en iets met een groot schandaal rond een Chinese zakenman. Op het einde van seizoen twee krijgt-ie het voor elkaar. Exit Walker.

Het graf

Om toch een beetje menselijk over te komen, doet Underwood af en toe iets dat mensen met een hart ook doen. Zoals op de sterfdatum van zijn vader diens laatste rustplaats bezoeken. Het presidentiële gevolg, inclusief journaille, staat buiten het kerkhof te wachten tot de president klaar is met… plassen. Want dat is wat Underwood doet op zijn vaders graf.