branded content
15 mei 2018

Eeuwenoud Brugge biedt blik op de toekomst

Volkskrant Magazine

Brugge heeft de komende maanden nog meer in petto voor citytrippers. De meest sprookjesachtige stad van België is dan namelijk bezaaid met indrukwekkende constructies van hedendaagse kunstenaars en architecten van over de hele wereld. Dit ‘kunstenparcours’ is het hoofdonderdeel van de tweede editie van Triënnale Brugge. Het thema is ‘Liquid City’. Dat draagt een letterlijke betekenis, vanwege het water dat door de vele kanaaltjes van de eeuwenoude stad stroomt, maar ook een symbolische. We leven namelijk in een ‘vloeibare’ tijd. Laat je inspireren.

De Middeleeuwen mogen dan grofweg een millennium achter ons liggen, toch zijn er parallellen te vinden met het heden. Want de middeleeuwers leefden net als wij in onzekere tijden, waarin vaste denkbeelden en patronen constant aan verandering onderhevig waren. Welke andere stad dan het ridderlijke Brugge leent zich daarom beter als decor voor een moderne kunstexpositie die toont hoe de toekomst eruit zou kunnen zien?

Angstzaaiers

Deze expositie is het hoofdonderdeel van de tweede editie van Triënnale Brugge, die dit jaar draait om het thema ‘Liquid City’. ‘Liquid’ houdt verband met de vijftien kunstwerken die zijn geïnspireerd op het gedachtegoed van de Pools-Britse filosoof Zygmunt Bauman (1925-2017). Hij omschreef de huidige maatschappij als ‘Vloeibare Tijd’, waarin oude vormen en gedachten vervloeien. Terwijl onze grootouders nog in een veilige wereld leefden, waarin overheid, kerk, politiek en banken publiek vertrouwen genoten, moet wij het doen met een ineenstortend institutioneel kader dat de samenleving kwetsbaar maakt voor angstzaaiers. Bauman pleitte ervoor om de onzekerheid van deze tijd niet bang, maar juist nieuwsgierig en onderzoekend tegemoet te treden.

Opgewekt

Wie deze zomer een bezoek brengt aan Brugge, wordt een handje geholpen om niet langer angstvallig af te wachten tot die vloeibare vormen en gedachten zijn gestold. De geselecteerde kunstenaars en architecten tonen namelijk opgewekt en met een open blik hoe de ideeën van de nieuwe wereld eruit zouden kunnen zien. Triënnale Brugge wil daarmee voorbij reiken aan de huidige twijfel en onzekerheid waarmee de maatschappij is doordrenkt.

Water

Rode draad in het geheel is het al even vloeibare goedje dat Brugge doorkruist en omringt: water. Water was hetgeen dat de stad via grachten en kanalen met de zee verbond, waardoor internationale handel opkwam en Brugge aan het einde van de Middeleeuwen kon uitgroeien tot een van de grootste Hanzesteden. Nu dient het water vooral als inspiratiebron voor de kunstenaars en architecten die zijn geselecteerd voor Triënnale Brugge. Hun werk staat tot en met half september opgesteld langs de vele kanaaltjes en het Minnewater, het door vesten omgeven meertje in de oude stad.

Beleven

Samen vormen de werken een ‘kunstenparcours’ dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt. Want laat dat net een van de doelstellingen zijn van Triënnale Brugge 2018: ontmoetingen genereren, mensen uitdagen om de kunstwerken niet alleen te bezichtigen, maar te ‘beleven’ en deel uit te maken van het creatieve proces.