interviews
15 maart 2018

Dromen van een zelfvoorzienend bestaan

AD Magazine

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien en journalist Grieteke Meerman portretteren elke week mensen tijdens het ontwaken. Deze week: Marc Bottema (19) uit De Bilt. In de flat van zijn moeder droomt hij samen met zijn vriendin Claudia van der Want (17) van een zelfvoorzienend bestaan in de natuur.

Lekker geslapen?

“We hadden gisteravond een feestje in een skatehal, waar een wedstrijd was georganiseerd tussen skaters. We hebben elkaar op de vorige editie van dat feest, precies een jaar geleden, voor het eerst ontmoet. Ik denk dat we vannacht om half twee zijn gaan slapen, niet zo laat dus. Ik slaap nooit zo lang uit. Dat komt door mijn doordeweekse ritme: om negen uur naar bed en om vijf uur op voor mijn baan bij een supermarkt. Claudia kan héél lang uitslapen. Zij heeft er moeite mee om lang op te blijven en blijft de volgende dag nog uren liggen.”

Wat is je droom?

“Ik hoef niet veel. Ik wil graag een huis met een tuin. Het liefst een klein huisje op een afgelegen plek, met een paar schapen, een stel kippen en een groentetuintje, ergens buiten Nederland, zoals in Zweden, Duitsland of Frankrijk. Daar is de natuur mooier. Ja, Claudia wil dat ook. Het liefst wil ik helemaal geen boodschappen meer hoeven doen. Dat is waarschijnlijk niet mogelijk, maar ik wil wel zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven. En werk moet bijzaak zijn. Ik denk niet dat veel mensen dat hebben; werk waar je echt helemaal wild van bent. Ik in elk geval niet. Maar ik kan mijn plezier ook uit andere dingen halen, zoals het vervaardigen van messen en zwaarden en oorlogsdocumentaires bingen.”

Wat brengt de dag?

“Ik denk dat we eerst nog even blijven liggen. Dan kijk ik een documentaire op m’n telefoon en slaapt Claudia nog even verder. Daarna ga ik gamen op m’n Xbox. Verder heb ik eigenlijk nog niet vooruit gekeken.”