blog
30 januari 2019

De toffe oma onder de winkelketens

frank.news

Miljoenenverlies. Het is een woord dat is gaan horen in een gemiddeld bericht over de Hema. Met dank aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, die het bedrijf opzadelde met een miljardenschuld waar zoveel rente over betaald moest worden, dat winst maken onmogelijk werd. Tót 18 oktober, toen bekend werd dat de Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn de winkelketen zou redden van de ondergang. Dit hoopvolle nieuws schreeuwt om feestelijk lijstje over de toffe oma onder de warenhuizen: vijf keer een veer in haar kont.

Oer-Hollands

Het had niet beter gekund, de keuze voor actrice Anneke Blok als stem van de tv-spotjes voor de Hema. Haar geluid staat voor precies dat wat het oer-Hollandse merk Hema wil uitstralen: gezelligheid, degelijkheid, frisheid, optimisme maar bovenal nuchterheid. Doe maar gewoon, dan doe je ook gek genoeg, hoor je haar tussen de regels door zeggen. Luister maar eens naar deze advertorial voor Linda. voor de nieuwe Hema-zorgverzekering.

Leuke kleding

In welke andere winkel vind je behalve rolletjes plakband, fietslampjes, rookworst en fotolijstjes, ook nog leuke kleding? Dit seizoen lijkt het assortiment zelfs een beetje hip te zijn geworden, met glitterstofjes, dierenprints, knallende kleuren en stijlvolle feestjurkjes. De kwaliteit is niet briljant, maar dat is ook niet wat de prijzen beloven. Een serieuzer nadeel is dat je na een nuttig bedoeld bezoekje aan de Hema altijd met een nieuw kledingstuk thuiskomt.

Kinderkleding die past

Ook voor kinderkleding is de Hema de plek waar je moet zijn. Zeker als je, zoals ondergetekende, een kind hebt met Hollandse maten. De mouwen en broekspijpen zijn net iets langer dan gemiddeld. Ook leuk: sinds een jaar is de kinderkleding niet langer ingedeeld op gender. Wat prettig winkelt, voor wie roze hartjes en roezeltjes op het shirt van zijn dochtertje niet per se nodig vindt.

Homovriendelijk

Net zo vooruitstrevend als het beleid rond kinderkleding is de homovriendelijke marketing. Met een advertentie voor een matras waarop een gay koppel lepeltje-lepeltje ligt, liet het 92-jarige warenhuis dit jaar maar weer eens zien dat oud niet hetzelfde is als ouderwets. En dan hebben we het nog niet over de steevast briljante acties rond de Gay Pride, zoals de worsten- en tompoezenshirts uit 2017 en het #hemahuwelijk uit 2018.

Humor

Dat ze zichzelf bij de Hema intussen niet al te serieus nemen, bewijst de nieuwe foute kerstkledingcollectie. Dan hebben we het niet over een kersttrui in de stijl van Mr. Darcy in Bridget Jones’ Diary, maar over een heuse rendieren-onesie mét gewei, een Takkie-trui met lampje en een elfenpyjamaset. Dit alles voor het hele gezin. In het geval van de rendieren-onesie, zelfs voor de hond. En mocht je uiteindelijk toch niet gevonden hebben wat je zocht, dan heeft de Hema een leuk woordgrapje voor je in petto.