interviews
30 januari 2019

De tijd van grote social media is voorbij

frank.news

Zet je als merk alle zeilen bij om een beetje relevantie op te bouwen op Facebook, rent iedereen opeens naar Instagram. Maar wat als Instagram morgen passé is? Als dat gebeurt, zullen kleinere platforms met een niche-context het overnemen, zegt social media-strateeg en -trendspotter Kirsten Jassies.

Wacht Instagram hetzelfde lot als Facebook?

“Ja, dat zou goed kunnen. Bij Facebook is het dagelijks gebruik afgenomen, terwijl veel merken en bedrijven er nog wel op inzetten. Dan gaat het om advertenties. Je kunt er dus nog wel heel veel mensen bereiken, mits je ervoor betaalt. De kans is groot dat het met Instagram dezelfde kant op gaat.”

Waarom raakt een social media-platform uit de mode?

“Doordat het zóveel actieve gebruikers krijgt, dat het organische bereik steeds lastiger wordt. Organisch bereik is bereik dat je als gebruiker hebt wanneer je je eigen account hebt en je, onbetaald, je eigen updates doet. Zodra je ervoor betaalt, heet het commercieel bereik. Op Facebook werden je updates steeds minder zichtbaar voor volgers, simpelweg omdat het steeds drukker werd. Dat is nu ook op Instagram aan de hand.”

Hoe behoud je je bereik in die overkill aan updates?

“Als gevolg van die drukte is een algoritme gecreëerd dat bepaalt wat jij te zien krijgt. In dat algoritme zijn reacties heel belangrijk. Hoe meer reacties, hoe meer je gezien wordt door je eigen volgers en hopelijk zelfs daarbuiten. Maar er wordt veel meer op mensen gereageerd dan op bedrijven, waardoor bedrijven vaker moeten betalen om gezien te worden.”

Gaat Instagram uiteindelijk ten onder aan z’n succes?

“Nee, en vooralsnog Facebook ook niet. Want het werkt gewoon nog! Als je maar betaalt. Facebook mag dan over z’n top heen zijn, maar verdient bakken met geld, meer dan vroeger. Zo’n platform heeft gewoon een levenscyclus. Instagram zit denk ik nog voor de piek. Maar als die eenmaal bereikt is, zal het niet over twee jaar opeens voorbij zijn. Zéker niet. Dat kan nog jaren winstgevend zijn.”

Maar wat als de jongeren weggaan?

“Er zijn inderdaad veel jongeren bij Facebook weggegaan, nadat alle ooms, tantes, opa’s en oma’s actief werden. Op Instagram zie je intussen ook steeds meer oudere gebruikers, maar ik zie niet zo snel gebeuren dat jongeren massaal wegrennen. Omdat er geen concreet ander platform is, maar vooral omdat ze op Instagram hun eigen taal hebben ontwikkeld die oudere mensen wat minder begrijpen. Ze hebben er hun eigen plekje veroverd, door middel van hashtags, afkortingen en foto’s die wij helemaal niet snappen.”

Komt er ooit nog een nieuw, groot platform dat kan Instagram vervangen?

“Ik denk dat de opkomst van grote, populaire platforms wel voorbij is. Dat was een beetje van de afgelopen tijd. Facebook en Instagram zijn voor alles en iedereen. De nieuwe apps en platforms zijn voor specifieke groepen, zoals Parro, voor ouders en leraren, en (???), waarop je het contact met de leden van je voetbalteam kunt bijhouden. Er komen steeds meer van dit soort platforms, die veel meer toegepast zijn op bepaalde momenten en vriendengroepen. Ik denk eerder dat dat de toekomst is dan de komst van nog een nieuw, groot platform.”

Dan wordt het dus een stuk moeilijker om influencer te worden.

“Ja, dat zal straks niet meer zo makkelijk gaan. Ik denk dat je als nieuwkomer nog wel bereik kunt opbouwen, maar binnen bepaalde contexten. Je kunt je eigen radiozender beginnen, je kunt gaan podcasten, maar dan zal je eerder succesvol zijn als het over een bepaalde niche gaat. Je zult niet meer miljoenen volgers krijgen omdat je toevallig handig bent met make-up. Maar misschien kun je wel een publiek opbouwen rond een bepaald niche, zoals Halloween-looks.”

Veel bedrijven hebben Instagram nog niet eens onder de knie. Hoe moeten ze hier dan weer op anticiperen?

“Dat is vooral moeilijk voor de grote bedrijven, met veel producten en een brede doelgroep, zoals banken, energiemaatschappijen en warenhuizen. Om je te onderscheiden, moet je je niche kiezen en heel duidelijk zijn. Kijk naar succesvolle start-ups, zoals het fietsenmerk Veloretti en het meidenhorloge Cluse, dat qua prijs en Instagram-fotografie heel goed scoort in de doelgroep. Net als de armbandjes van My Jewellery. Die snappen het. Vind je niche, bouw je community en open dan pas een winkel. Dat zijn de merken van de toekomst.”

Wat is er eigenlijk gebeurd met de app Vero, dat het zou overnemen van Facebook?

“Ja, dat was even een hype vanwege het privacyschandaal rond Facebook. Maar dan zie je meteen: als de kritieke massa er niet heen gaat, gebeurt er ook niks.”