interviews
19 december 2016

De mier als wapen tegen het populisme

Dagblad van het Noorden

Midas Dekkers is al lang gefascineerd door bionica, ofwel wat de techniek van de natuur kan leren. In Het ei van Midas van Omroep MAX onderzoekt hij wat er zoal mogelijk is. “De dromen die ik aan het begin van mijn carrière had, worden nu eindelijk waarheid.”

 

Wanneer is uw fascinatie voor bionica ontstaan?

“Toen ik begon met studeren, in de jaren zestig. Toen was het onderwerp heel hot. Als we maar goed genoeg naar de natuur keken, zouden we veel betere apparaten bouwen en veel verstandiger politieke beslissingen nemen. Maar al die beloften werden niet waargemaakt. Want het bleek dat als je de natuur wilt nabouwen, je moet beschikken over hele fijne materialen. En in die tijd was techniek nog een kwestie van gietijzer, bouten, moeren en veel rook.”

Is de techniek nu wel in staat om de natuur na te bootsen?

“Ja, deels. Dat is het leuke, dat ik nog net mag meemaken dat we inmiddels prachtige synthetische materialen hebben ontwikkeld, die bijna zo dun zijn als een vlindervleugel. En bovendien kunnen we al die apparaatjes ook nog eens voorzien van enige intelligentie dankzij al die chips en computertechnologie. Dus nu worden de dromen die ik aan het begin van mijn carrière had eindelijk waarheid.”

Wat vindt u het mooiste staaltje vernuft uit de natuur?

“Mieren en termieten met hun fantastische steden, compleet met wijken, wegen en kraamkamers. Dat ze dat allemaal voor elkaar spelen zonder dat één van die mieren de baas is! Wij denken dat we niks kunnen als we geen baas hebben. En dat is nu heel actueel; mensen roepen steeds harder om een sterke man. Nou, je ziet wat daarvan is gekomen in Amerika. Als we niet oppassen gebeurt dat hier ook.”

Wat kunnen we van die mieren leren?

“Een mier is maar een heel klein beestje, met maar hele kleine hersentjes. Het achtereind van een varken is briljant vergeleken bij een enkele mier. En dat al die kleine domkopjes samen toch een genie vormen. Kijk eens naar de gemiddelde intelligentie van de mens. Als wij het vermogen van al die individuen zinvol proberen te bundelen, dan weten wij niks anders te doen dan verkiezingen organiseren die miljarden kosten. En het resultaat heet Trump. Dat is duidelijk niet de goeie weg. Mieren doen het al honderden miljoenen jaren op hun manier en die werkt dus wel.”

Vanavond gaat het over vliegen. Bent u wel eens jaloers op vogels?

“Vogels vliegen door met hun vleugels te wapperen. Onze vliegtuigen houden hun vleugels stijf naar beide kanten. Ik zou het persoonlijk wel leuk vinden dat als je uit het raampje van je vliegtuig keek, je zou zien hoe de vleugels op en neer klapperen. En dat er mannetjesvliegtuigen en vrouwtjesvliegtuigen zouden zijn. Maar ja, zo is het natuurlijk niet.”