lijstjes
15 februari 2019

4 marketinglessen van Marie Kondo

frank.news

Ze schreef vier zelfhulpboeken waarvan ze in meer dan dertig landen miljoenen exemplaren verkocht. Haar naam is een werkwoord geworden én ze heeft een Netflix-serie, Tidying Up with Marie Kondo, waarin ze radeloze Amerikaanse gezinnen met uitpuilende huizen helpt ontspullen. Er zijn wel meer mensen met opruimwoede, maar niet iedereen bouwt er een imperium op. Het marketingsucces van Marie Kondo ontrafeld.

  1. Een briljante lijfspreuk

Geen enkele hoarder krijgt zin om op te ruimen als je hem een boek cadeau geeft met de titel ‘Doe eens wat een die teringzooi’. Dat heeft Marie Kondo heel goed begrepen, want niet alleen de titels van haar boeken zijn positief geladen, ook van haar lijfspreuk krijg je spontaan inspiratie om je huis binnenstebuiten te keren, namelijk: ‘Does it spark joy?’ Ze kwam tot dit motto nadat ze een ingrijpende ervaring in haar leven. Opruimen werd in haar jonge jaren zo’n grote obsessie voor haar, dat ze alleen nog maar nadacht over wat ze kon weggooien. Tot ze een zenuwinzinking, flauwviel en twee uur bewusteloos was. Naar verluidt hoorde ze, toen ze bijkwam, een mysterieuze stem van een opruimgod die haar vertelde dat ze beter naar de spullen moest kijken. Sindsien zoekt ze niet meer naar spullen die weg moeten, maar naar spullen moeten blijven, spullen waar je gelukkig van wordt, die ‘joy sparken’.

  1. De persoon Marie Kondo

Marie Kondo is qua verschijning wel even wat anders dan je moeder die voor de zoveelste keer roept dat je je kamer moet opruimen. ‘De goede fee van het betere opruimwerk’ doet haar als omschrijving meer eer aan dan de term ‘opruimgoeroe’. Want dan denk je toch eerder aan een strenge vrouw met een werkschort dan aan een petite, glimlachend Japans dametje in een smetteloos wit bloesje. Ze zou uitstekend de hoofdrol kunnen spelen in een modern sprookje, met als verhaallijn het succes van haar eigen opruimmethode: van tiener die een zakcentje verdiende met het opruimen van de huizen van vrienden tot steenrijke opruim-celebrity.

  1. Een oplossing voor een probleem

Je weet dat je moet opruimen, maar hebt geen idee waar te beginnen. In de keuken? In je slaapkamer? Of moet juist eerst alle troep van zolder? Hier hebben we een probleem te pakken. Oplossing: de methode van Marie Kondo. We moeten tijdens het opruimen op een andere manier naar spullen kijken, zegt zij. Niet per kast of per kamer, maar per categorie. Als je gaat ‘ontspullen’ – ook zo’n typisch Marie Kondo-woord – begin je met de kleding. Alles op één grote hoop en dan kijken wat er ‘joy sparkt’ en wat niet. Daarna zijn de boeken aan de beurt, de tijdschriften, kranten en andere papiersoorten. Stap drie is de zogeheten ‘komono’, wat Japans is voor ‘diversen’ of ‘al het andere’, en stap vier alles van sentimentele waarde.

  1. Broodnodige rituelen

Laten we eerlijk zijn. De reden dat onze kasten uitpuilen, komt vooral doordat we gewoon te veel kopen. Als we vervolgens moeten constateren dat de lades vol zitten, is het pijnlijk om een groot deel weg te gooien. Toch zonde, denken we dan. Japanners hebben daar overigens net zoveel last van als Europeanen en Amerikanen. Maar er is een oplossing voor die collectieve weerstand tegen weggooien: rituelen. En daar zijn wij westerlingen wel voor te porren, met onze seculiere levensstijl die alle spirituele gebruiken ontbeert. Zeker als ze worden gepredikt door een Japanse, want: oosters en exotisch. Dit behelst onder meer het bedanken van de spullen die je wegdoet, maar ook de dingen die we dagelijks gebruiken. Zelf pakt de opruimgoeroe dit erg serieus aan, zo is te zien in haar Netflix-serie. In het begin van iedere aflevering neemt ze steevast een moment om het huis te ‘begroeten’. Daarbij knielt ze op de vloer, sluit ze haar ogen en maakt een diepe buiging.