branded content
25 oktober 2021

‘Dankzij Paardekooper rolt er geen fruit meer door de winkel’

Koninklijke Paardekooper Group

In een zoektocht naar een duurzame, hersluitbare verpakking voor zacht fruit besloot fruittelerscoöperatie FruitMasters van de gebaande paden af te wijken en iets nieuws te ontwikkelen. Een stevige uitdaging, die vroeg om goede samenwerking en een flink potje lef en vertrouwen. “De kennis, kunde en vindingrijkheid van het team van Paardekooper gaf ons steeds weer de overtuiging dat het goed ging komen.”

Bij supermarkten zagen ze het net iets te vaak gebeuren: bakjes met aardbeien of blauwe bessen die tijdens het afrekenen hun deksel verloren. Met als gevolg dat er regelmatig tientallen vruchten over de lopende band rolden. De winkels vroegen om een oplossing met een vastgelaste kunststof folie, die hersluitbaar was. Maar hoe maak je zo’n verpakking nou hersluitbaar, op bestaande machines en op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier? FruitMasters, dat innovatie, kwaliteitsverbetering en een duurzame fruitketen hoog in het vaandel heeft staan, ging op zoek naar een partij met de benodigde expertise om de klus te klaren. Al gauw kwamen ze uit bij Paardekooper.

Minder plastic

“Op dat moment was Paardekooper de enig vindbare partij met de technologie om van één soort materiaal een hersluitbare folie te maken”, vertelt Jochem Kuipers, inkoper bij FruitMasters, de grootste fruittelerscöoperatie van Nederland. “Een monomateriaal-oplossing dus. Als je dat gebruikt, zorg je ervoor dat het veel gemakkelijker is om het product te recyclen zodra het afval is geworden. Bovendien is de gebruikte folie bijzonder dun, waardoor het totale verbruik van plastic in het productieproces met 17 procent afneemt.”

Vertrouwen en lef

De twee bedrijven vonden elkaar in hun ambitie om een duurzamer product te ontwikkelen. Maar de hersluitbare topseal – een kunststof folielaagje met daarin een opening die ook weer dicht kan – die nu in de winkels ligt, was er niet zomaar. Na een korte testfase waarvoor Paardekooper proefmonsters aanleverde, leek het product goed te werken. Daarom besloot FruitMasters in 2018 om samen te gaan innoveren. “Het was echt wel een gok op dat moment. Want we stapten af van de gebaande paden en gingen iets doen wat echt nieuw was”, blikt Kuipers terug. “Het was een kwestie van vertrouwen hebben in elkaar, en lef.”

Toen de innovatietrein op stoom kwam, was remmen geen optie meer, want de aardbeien kwamen al van het land. Het fruit moest snel worden verpakt. Maar zodra de bakjes begin 2018 hun plek in het supermarktschap hadden gevonden, bleek dat er wat kinderziektes waren. Zo kon de consument het ‘lipje’ moeilijk open krijgen. Door noodgedwongen gebruik van mesjes of scherpe nagels scheurde de folie vaak. En zo waren er nog een paar uitdagingen die discussies opleverden met de supermarkt.

‘Het team van Paardekooper zette zich op een buitengewone manier voor ons in’

“Buitengewoon”, noemt Kuipers de manier waarop Paardekooper daarmee omging. Dat het gelukt is om de juiste oplossing te vinden, is volgens hem te danken aan de moeite die het bedrijf erin stak om het samen op te lossen. “Het team van Paardekooper zat er continu bovenop en bleef zoeken naar mogelijkheden om het voor elkaar te krijgen.” Kuipers prijst de vakbekwaamheid die de verpakkingsexperts lieten zien. “Er zijn in dat eerste jaar momenten geweest dat we de stekker eruit wilden trekken. De kennis, kunde en vindingrijkheid die Paardekooper ook op de meest uitdagende momenten steeds weer liet zien, gaf ons keer op keer het vertrouwen dat het goed zou komen.”
Praktisch alle supermarkten

Drie jaar later zijn fruitbakjes met hersluitbaar topseal niet meer uit de supermarkten weg te denken. Kuipers: “We zijn begonnen met één klant, maar daarna heeft het zich als een olievlek verspreid. Inmiddels voorzien we praktisch alle supermarkten van verpakkingen met deze folie.”