
‘Daar was dus niet over nagedacht, vond ik’
In De Vonk vertelt wekelijks iemand over een beslissend moment in zijn of haar loopbaan. Deze week: Bram van der Veen (28), die een breed toegankelijk, ‘coronaproof’ praathuisje bedacht voor bewoners van zorginstellingen en hun dierbaren.
Industrieel ontwerper Bram van der Veen zag na de invoering van de coronamaatregelen een nieuwsitem voorbijkomen over een huisje dat contact tussen inwoners van een verzorgingstehuis en hun dierbaren weer op een veilige manier mogelijk maakt. De mensen die het gebruikten, waren er blij mee. Maar Van der Veen zag vooral mogelijkheden voor verbetering.
‘Dat huisje was compleet ingericht als woonkamer, hartstikke luxe. Het verplichte schoonmaken na gebruik was daardoor een bewerkelijke klus, waardoor het maar een beperkt aantal keer per dag kon worden gebruikt. En het was te duur en tijdrovend om meteen een aantal van die huisjes neer te zetten. Daar is dus niet over nagedacht, dacht ik.’ In de appgroep met zijn collega’s van het ingenieursbureau WeLLDesign deed hij meteen het voorstel om dit slimmer aan te pakken.
Zo was het eerste idee geboren voor het zogeheten ChatKot, een ‘coronaproof’ oplossing voor het contactprobleem tussen bewoners van verzorgingstehuizen en de buitenwereld. Uitgangspunt was om iedereen volledig mee te laten meedoen aan de maatschappij, zonder de coronamaatregelen te overtreden. De zorg is niet de enige beoogde sector, de ontwerpers zien ook toepassingen voor de horeca, die zich vanaf de heropening op 1 juni aan maatregelen dient te houden.
‘Als de ChatKot overbodig wordt omdat er een vaccin komt, vermaal het en ik maak er iets nieuws van.’
Nadat Van der Veen zijn idee had gepitcht bij zijn collega’s, doken ze zes man sterk twee dagen lang intensief de werkplaats in, die is gevestigd in de oude Centrale Lage Weide te Utrecht. Daar kwamen vier huisjes uit voort die het beste voldoen aan de behoeftes van potentiële gebruikers. Zo past de ene vorm beter bij een verpleeghuis en is de andere geschikter voor een restaurant. Het interview vindt plaats in type ‘A’, dat zowel tegen een geopende deur of een raam, als vrijstaand te gebruiken is.
Het ChatKot – een samentrekking van chatten en het Vlaamse ‘kot’ – heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere oplossingen, zoals het huisje dat Van der Veen in het nieuws had gezien, of dat van instellingen die kozen voor een interne verbouwing. Het is dankzij het superlichte en sterke honingraatmateriaal snel te maken en te plaatsen en bovendien betaalbaar. Daarnaast is het van Nederlandse bodem en volledig recyclebaar.
Paplepel
Laatstgenoemde eigenschap is handig voor als er plotseling een vaccin komt. Van der Veen klopt met zijn knokkels op het materiaal. ‘Ik gooi het in een shredder, vermaal het en ik maak er iets nieuws van.’ Maar ook als corona geen gevaar meer vormt voor de samenleving, zal het ChatKot nog van nut kunnen zijn als ontmoetingshuisje binnen of buiten. ‘Ik hoop het natuurlijk niet, maar ik denk dat de angst voor die ziekte nog wel even zal blijven. Voor mensen met een psychische aandoening kan dit dan nog steeds een veilige ruimte zijn.’
Van der Veen signaleert veel interesse vanuit de markt, maar een financiële klapper is niet wat hem drijft. Als kind liep hij al rond in een bedrijf van zijn familie dat revalidatie-apparatuur maakt, bijvoorbeeld voor mensen die vanuit een rolstoel willen fitnessen. Als afgestudeerd industrieel ontwerper ging hij met die gedachte aan de slag. ‘De opvatting dat iemand altijd moet kunnen blijven meedoen in de samenleving is mij met de paplepel ingegoten. Vandaar ook mijn overtuiging dat zoiets als het ChatKot er moet zijn.’