blog
10 oktober 2018

Waar blijven de anti-rookrolmodellen voor pubers?

frank.news

Rokende dertigplussers krijgen tijdens Stoptober bekende rolmodellen aangereikt die ze moeten helpen met stoppen. Waarom zien pubers geen motivational talk van BN’ers in hun timeline om ze van de sigaret weg te houden? Ik denk namelijk dat dit voor het imago van roken het laatste zetje naar de afgrond zou kunnen betekenen.

Ik kon op m’n zestiende werkelijk niet één overtuigend argument bedenken om níet te gaan roken. Pubers denken namelijk dat ze onsterfelijk zijn, kunnen ze niks aan doen, komt door hun brein. Longemfyseem, kanker, wat maakt het uit. Pas toen ik na m’n dertigste ontdekte dat je van roken niet per se fitter noch knapper wordt, heb ik de gezellige, maar slechte gewoonte langzaam uitgefaseerd.

Bloedchagrijnig

Eerst mocht ik van mezelf nog wel bietsen van vriendinnen, totdat ik erachter kwam dat ik daardoor elke avond met vriendinnen wilde afspreken. Het was aan een baai op Ibiza toen ik inzag hoe vermoeiend het eigenlijk is om bloedchagrijnig te moeten worden als er niemand met een vuurtje is nadat je met veel moeite een peuk van een wildvreemde hebt afgetroggeld.

Stoptober-ambassadrice Katja Schuurman heeft voor een verslaafde opvallend weinig last van dergelijke worstelingen, want die besloot om op 28 september al te stoppen met roken. Drie dagen te vroeg dus. In de setting van de zonovergoten Spaanse stad San Sebastian, waar ze momenteel vakantie viert, kon die peuk haar plotseling helemaal gestolen worden.

Jan Slagter, een ander boegbeeld van Stoptober, wachtte wel echt tot het allerlaatste moment: in de live uitzending van Pauw rookte de MAX-baas zijn laatste sigaret. Mocht ‘ie sindsdien moeilijke momenten hebben gehad, dan kon hij die delen in het ‘Stoptoberhuis’, waar rokers zich in de eerste week van deze maand vrijwillig laten opsluiten.

Boef

Maar hoe aansprekend zijn Katja Schuurman en Jan Slagter eigenlijk voor de belangrijkste doelgroep van de anti-rooklobby, namelijk jongeren? Matig tot niet, schat ik zo in. Nu wil het geval dat de jaarlijkse stopmaand van onder meer KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds zich hoofdzakelijk richt op dertigplussers, omdat die na een half leven paffen werkelijk gemotiveerd zijn om te stoppen. Dus echt relevant is het niet om iemand als rapper Boef te vragen als ambassadeur voor Stoptober.

Bovendien gebeurt er natuurlijk al van alles om pubers van het roken af te houden, aangezien er dan op hun dertigste geen Stoptober meer voor nodig is om ze er vanaf te helpen. Sigarettenpakjes worden onaantrekkelijk gemaakt, de accijnzen gaan omhoog en op steeds meer plekken waar kinderen en jongeren komen wordt het verboden om te roken, zoals speeltuinen, sportscholen en schoolpleinen.

Roken is uit

En dat begint zijn vruchten af te werpen. Twintig jaar geleden had in de leeftijdscategorie 12 tot en met 16 jaar 60 procent van de jongeren wel eens gerookt. Grote stap naar onze tijd: in 2015 was dit 23 procent en in 2017 nog maar 17 procent. Als het zo doorgaat, is roken straks echt niet meer cool. Misschien is het toch een goed idee om rapper Boef te vragen het imago van rokers een laatste zetje richting de afgrond te geven. Oh, die is al gestopt? En zijn fans ook? I rest my case. Roken is uit. Toch nog gevonden, dat overtuigende argument voor pubers om niet te gaan roken.