Arie Boomsma: In wat voor wereld komt mijn kind terecht?
2015 is voor Arie Boomsma een jaar van grote veranderingen. Hij trouwde in augustus met zijn Romy, wordt binnenkort vader en maakte deze week bekend KRO-NCRV in te ruilen voor Net5. “Ik vraag me steeds meer af in wat voor wereld mijn kind terechtkomt. En wat ik kan bijdragen om die wereld mooier te maken.”
“Het gekke is dat het niet anders voelt, tot je al die nieuwe dingen zo opsomt”, zegt Boomsma op de vraag waar al die veranderingen vandaan komen. Hij lacht: “Dat je zegt van: hé, er tekent zich wel een beetje een beeld af.” Het beeld van een aanstaande vader, van een man van 41 die het tijd vindt om eens kritisch naar zijn leven te kijken, blijkt als hij verder vertelt.
“Ik ben me sinds m’n veertigste gaan afvragen: waar sta ik en waar wil ik nog staan? Ik heb m’n hele leven echt in het moment geleefd, ik heb nooit vijf- of tienjarenplannen gehad en dat weiger ik nu ook. Maar ik merk wel dat, nu er een ander leven in mijn leven komt waarvoor ik verantwoordelijk ben, ik me steeds meer afvraag in wat voor wereld zo’n kind terechtkomt. Wat kan ik bijdragen om die wereld mooier te maken? En welke zekerheden kan ik bieden?”
‘Stel dat wij twee keer in de maand naar de kerk gaan, dan zal ik het ook eens meenemen naar de synagoge en de moskee’
Het mooier maken van die wereld, dat is wat Boomsma ook voor ogen heeft met zijn nieuwste programma, Van hagelslag naar halal, waarin de islam uitvoerig aan bod komt. Dit onderwerp gat hem duidelijk aan het hart; hij spreekt zich steeds feller uit in het publieke debat, waarin die islam momenteel zo’n grote rol speelt. Deze week haalde hij nog het nieuws met een blog waarin hij Wilders vergelijkt met Hitler. Zo ongenuanceerd staat het er overigens niet, merkt hij op: “Op de letter genomen vergelijk ik hem niet met Hitler, al zou je dat na alle koppen van de afgelopen dagen wel denken.”
‘Hagelslag’ gaat over drie Nederlandse meiden die zich hebben bekeerd tot de islam. Hij neemt deze jonge vrouwen en hun moeders, die niets van de keuze van hun dochters begrijpen, mee op een reis door Jordanië. Hoewel het geloof een grote rol speelt, is het niet Boomsma’s doel te informeren. “Het gaat om de band tussen de moeders en hun dochters”, benadrukt hij. De rest is meegenomen. “Ik zou het mooi vinden als ik via zo’n programma de kijker kan helpen begrip te krijgen voor zo’n beslissing om je tot de islam te beren.”
Dat roept de vraagt op: wat zou Boomsma doen als zijn kind zich later bekeert tot de islam, met bijbehorende kleding- en dieetvoorschriften? “Daar heb ik heb het met m’n vrouw veel over gehad. Ik weet niet zo goed wat ik zou doen… ik geloof toch dat ik dat best wel moeilijk zou vinden.”
Hij vindt het daarom belangrijk zijn kind op te voeden met een open geest. “Stel dat wij twee keer in de maand naar de kerk gaan, dan zal ik het ook eens meenemen naar de synagoge en de moskee. En hem of haar het werk van Nietzsche laten lezen”, lacht: “maar nog niet als het twee of drie is. Hopelijk kan ik het daarmee een goed inschattingsvermogen en een wijs pakket aan waarden meegeven.”
Bij Net5 gaat Boomsma voor het eerst echte entertainmentprogramma’s presenteren, zoals de nieuwe avonturenserie The Island. Maar dat betekent niet dat hij klaar is met programma’s als Van hagelslag naar halal, Over de streep en Uit de kast, zegt Boomsma desgevraagd. Allesbehalve. Zijn nieuwe werkgever is namelijk van plan een meer maatschappelijk betrokken koers te varen. “Ik ga juist naar Net5 omdat ik daar dat type programma’s kan maken. Dat hoop ik de rest van m’n leven te blijven doen en zeker ook de komende jaren.”