interviews
7 augustus 2016

Andere Zomergast, andere aanpak

Dagblad van het Noorden

Na de eerste, veelbesproken Zomergast Dyab Abou Jahjah is het deze zondag de beurt aan de Groningse schrijver, talkshowhost en cabaretier Arjen Lubach. Presentator Thomas Erdbrink over een goede voorbereiding, stugge noorderlingen en stalen zenuwen.

Er was veel te doen om Abou Jahjah. Lees je alle tweets over zo’n uitzending?

“Nee. Helemaal niet. Hoewel ik vind dat iedereen zijn mening mag hebben, kan ik die niet allemaal lezen. Ik kan alleen maar m’n best doen. Als ik dat op bepaalde punten niet heb gedaan, dan hoor ik dat wel van de mensen om me heen. Verder is het allemaal interpretatie.”

Hoe kijk je zelf terug op het interview?

“Ik denk dat er geen andere manier was om het te doen dan deze. Want het past bij mij als journalist en het past bij hem als gast. Het is iemand die vaak controversiële uitspraken maakt doet, dus dan moet je ook de vragen stellen die het gros van de kijkers willen horen. Dat heb ik gedaan.”

Wat verwacht je van de avond met Arjen Lubach?

“Dat wordt natuurlijk een heel andere avond. Waarom? Omdat de gast heel anders is. Ik vind het heel leuk dat hij uit het noorden komt. Wat mij betreft zijn er te weinig mensen van buiten de Randstad op de Nederlandse televisie. Je hoeft niet per se in de grachtengordel geboren te zijn – dat ben ik ook niet – om ergens te komen. Daar is Arjen een voorbeeld van. Het feit dat hij uit Groningen komt, is iets dat we heel erg gaan zien die avond.”

Ben jij iemand van de diepgrondige voorbereiding?

“Ja, maar de manier waarop is per gast verschillend. Bij Abou Jahjah moet je heel goed kijken wat voor uitspraken hij heeft gedaan en waar hij nu voor staat. Dat is iemand met een politieke agenda. En Arjen Lubach is een enorme creatieveling, dat vergt een andere voorbereiding. Dan kijk je meer naar wat hij doet en heeft gedaan.”

Is het leuker om iemand te interviewen die je persoonlijk graag mag?

“Ik denk dat het niet uitmaakt. Mijn hele professionele leven interview ik al warlords, dictators, maar ook studenten en huisvrouwen. Ik denk dat je naar al die mensen een open blik moet proberen te hebben. Arjen Lubach is mijn leeftijd en ik vind hem grappig, dat is een fijn begin. Maar je weet wat ze zeggen over noorderlingen: die zijn vaak wat geslotener. Dat heeft weer z’n eigen valkuilen. Maar het draait niet om mij, het draait om de gast en de kijker.”

Ben je nerveus voor een Zomergasten-aflevering? Of heb je stalen zenuwen?

“Nou, ik heb al een echte baan hè. Ik werk voor de New York Times in Iran en het wijdere Midden-Oosten. Dit zie ik als iets om van te leren, om van te genieten en als iets waardoor ik wordt uitgedaagd. Dus ik heb niet het gevoel dat ik dit moet doen om te slagen. Ik ben geslaagd als ik zes afleveringen neerzet waarin kijkers zo goed mogelijk een mening kunnen vormen over de gasten. En als m’n haar dan gek zit of dat ik stotter… tja, dan is dat gewoon de waarheid.”