blog
17 oktober 2018

In 2033 is drinken het nieuwe roken

frank.news

Bol.com is naast boeken-, elektronica- kleding-, meubel- en dierenbenodigdhedenwinkel ook ineens een online slijterij geworden. Handig toch? Mij hoor je niet klagen. Intussen houd ik er voor de zekerheid alvast rekening mee dat ik hier over een paar decennia ongeveer 180 graden anders over denk.

‘Drinken is het nieuwe roken’, klinkt het de laatste tijd steeds vaker als het gaat over de gevolgen van alcohol voor de gezondheid. Jarenlang dacht ik dat dat ene glaasje wijn per dag – vooruit, twee – juist hartstikke goed voor me was, maar steeds vaker voel ik me toch een beetje een zondaar als ik mezelf dat merlootje inschenk.

Moord en brand

Dit kan iets te maken hebben met mijn zeer gewaardeerde, maar soms wel erg verstandige echtgenoot, die in zijn huisartsenpraktijk net iets te veel alcoholisten ontvangt om de onschuld ervan in te zien. Zucht. In april van dit jaar leek hij gelijk te krijgen. De media schreeuwden moord en brand na de verschijning van een internationale studie in het wetenschapsblad The Lancet.

Het viel mee. Misschien waren ze bij de Volkskrant, Trouw, Het Parool, het AD, de NOS, RTL4, maar ook belangrijke buitenlandse media, zoals The Guardian een beetje tipsy toen ze lichtelijk uit de bocht vlogen door te melden dat één glas alcohol per dag je leven aanzienlijk bekort. In werkelijkheid wordt drinken volgens het onderzoek pas meetbaar riskant vanaf tien glazen per week. Om precies te zijn: tien glazen bier van 250 ml of tien glazen wijn van 100 ml. Maar het idee dat een glaasje wijn per dag bevorderlijk is voor de gezondheid, kon definitief van tafel.

Glutenvrije wijn

Het kan onze vrienden van Bol.com weinig schelen. Als ik nog niet genoeg producten in m’n digitale winkelmandje heb om mijn bestelling gratis te laten verzenden, kan ik er tegenwoordig gewoon een fles Valdivieso Merlot aan toevoegen. Dit is de nummer één in de top tien van populairste wijnen die de online winkel sinds vorige week aanbiedt. Handig! Ik hoef nu dus niet meer allerlei vage wijnkennerswebsites door te spitten als ik eens een bijzondere wijn zoek. Nee, dan is het een kwestie van de juiste filters aanvinken; land, regio, druivenras, prijs, smaakprofiel, wijnhuis, biologisch, glutenvrij of biodynamisch. Geweldig toch?

Wacht. Wat? Ja, echt: een boeken-, dvd-, games- en elektronicawinkel verkoopt opeens ook wijn, bier en sterke drank. Maar geen paniek, zegt Bol.com, want alle leveranciers hebben ‘ruime ervaring in het verkopen en verstrekken van drank’ en de ‘vervoerders dragen zorg voor de naleving van de leeftijdscontrole’. Het zal niemand verbazen dat ze er bij STAP minder gerust op zijn. Dus, kom er maar in. “Hierdoor wordt de beschikbaarheid van alcohol verruimd en dat gaat tegen het overheidsbeleid in. We hebben nu al zo’n 70 tot 80 duizend fysieke verkooppunten en de onlineverkoop groeit nog steeds”, zei directeur Wim van Dalen tegen het ANP.

Rookcoupés

Mijn eerste gedachte is: doe niet zo zuur. Wie wil drinken, komt toch wel aan drank, of Bol.com het nou wel of niet verkoopt. Maar misschien is dit net zoiets als mijn voormalige mening over het sluiten van rokerscoupés in de trein. Ik vond het werkelijk be-la-che-lijk dat die asbakjes in de armleuningen van de ene op de andere dag waren dichtgeschroefd. Hoe moest ik nu mijn ritje Zwolle-Groningen doorkomen? Ik denk dat ik nog wel een paar weken stug heb doorgepaft in de oude stink-rijtuigen. En ik was niet de enige die er zo over dacht. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen?

Dus ik hou er maar vast rekening mee dat we in 2033 met terugwerkende kracht net zo verbaasd zullen zijn over de huidige beschikbaarheid van alcohol als over de acceptatie van roken in het openbare ruimtes in 2003. For the record: 2033 is net zo ver verwijderd van 2018 als het jaar 2003, dus de wereld verandert sneller dan je denkt.

Doorzakken

Nog even over mijn schuldgevoel bij het nuttigen van die merlot. Dat heeft natuurlijk niet alleen met mijn zeer gewaardeerde, maar soms wel erg verstandige echtgenoot te maken. Of met een onderzoek in The Lancet. Laten we wel wezen: het is ook gewoon mijn verstand dat me waarschuwt voor de korte termijn-gevolgen. Iedereen van boven de 35 weet dat twee glazen wijn ongeveer dezelfde impact kunnen hebben als zeven glazen op je 25e. Kun je nagaan hoe ik me in 2033 zal voelen na een avondje doorzakken.